Mint arról korábban a KaposPont beszámolt: néhány napja a befogadó otthon gondozottja – társa felbujtására –, kimenőidőben ledöntötte a kálváriadomb három, felújításra váró stációoszlopát. A gyermek enyhe fokú értelmi fogyatékos, pszichiátriai kezelés alatt áll. Saját bevallása szerint virtusból cselekedett, s a rendőrségi nyomozás kapcsán elismerte és megbánta tettét.

Felajánlotta: társaival segít a helyreállításban, és a jövőben a helyi egyházközség tulajdonában lévő ingatlan gondozásában is. A Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság nemcsak a megrongált stáció-torzók helyreállíttatásához nyújt anyagi támogatást, hanem hozzájárul azok teljes felújításához is.

Még nagyobb figyelemmel és érzékenységgel kell a fiatalok felé fordulni, ezért Neumüller Miklós atya, toponári plébános a közeljövőben a szakrális értékekről, az egyház szimbólumrendszeréről és az erkölcsi normákról beszélget a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság toponári befogadó otthonának fiataljaival. A fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltsége egyébként ez év elején indította el a Lelki gondozás Somogyban a Hit Évében című programsorozatot, amelynek éppen az a célja, hogy a szociális és gyermekvédelmi szakellátásban részesülők figyelmét ráirányítsa a keresztény értékrendre, s a fogódzót jelentő, élő hitre. A 2011. január 1-jével megalakult Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság a hatékonyabb, egységesebb feladatellátás és működtetés jegyében integrálta a megyei fenntartású gyermekvédelmi intézményeket. A toponári befogadó otthonban, mint szakmai egységben folyamatosan biztosítja a személyi, tárgyi és szakmai követelmények meglétét - tájékoztatott a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője, Tomorné Huber Éva.

Hozzátette: az utóbbi években azonban egyre több speciális szükségletű magatartászavaros vagy pszichés problémákkal küzdő, serdülőkorú kerül beutalásra a gyermekvédelmi szakellátórendszerbe. Ezeknek az ideiglenesen családjukat vesztő, komoly problémákkal küzdő gyermekeknek nemcsak otthont, iskoláztatást és szakmai segítséget kell nyújtani, hanem teljes körűen biztosítani kell számukra a gyermeki jogokat. A befogadó otthonba ideiglenesen elhelyezett, nevelőszülői vagy más férőhelyre váró gondozottak mozgási szabadságát nem korlátozhatja az intézmény, hiszen az otthonlakók iskolába járnak, és a kimenőidőt is biztosítani kell számukra.

Címkék: megbánta, szobor, fogyatékos, stáció, rongálás, kék hírek