A javaslat a közszolgáltatók gazdasági terhei mellett, az élet- és vagyonbiztonság fokozottabb megóvását célozza – mondta a közrádióban a belgazdaságért felelős helyettes államtitkár. Lenner Áron Márk hozzátette: az új szabályozás leginkább szigorító rendelkezéseket tartalmaz.

Magyarországon a fémlopások száma az elmúlt években jelentősen nőtt. A KaposPont is időről időre tudósít ilyen esetekről - például itt, itt, vagy itt is.

A helyettes államtitkár példaként említette, hogy a Budapesti Elektromos Műveknek tavaly 320 millió forint kiesést okoztak a kábeltolvajok. A törvény hatására várhatóan javul majd az együttműködés a bűnüldöző szervek, az adóhatóság és a fémkereskedelmi hatóság között, így rövid időn belül látványosan csökkenhet a fémlopások és a rongálások száma. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium korábban azt közölte: az új javaslat alapján a fémeket a fémkereskedők csak külön igazolás esetén vásárolhatják meg, amelynek köszönhetően javul az ellenőrzés hatékonysága, és közvetve visszaszorulnak a kábellopások. Magánszemély legfeljebb 3 köbméter mennyiséget tarthat, egyéb esetben a birtokban tartónak igazolással kell rendelkeznie a fémkereskedelmi engedélyköteles anyag keletkezéséről, termelődéséről. Az új jogszabállyal, a szankciók szigorításával, illetve a bírság összegének növelésével visszaszoríthatóak az illegálisan tevékenykedő fémkereskedők - áll az NGM közleményében.

forrás: hirado.hu

Címkék: fémtolvaj, szigor, jogszabály, vas, illegális, lop, kék hírek