Továbbra is népszerű a termékbemutatókon történő árusítás, különösen ha egészségügyi kiegészítőkről van szó. Az ilyen rendezvényeket küröltekintően szervezik, az érdeklődők meghívásos alapon juthatnak be az előadásokra. Így nem csoda, hogy ezek az előadások felkeltették a revizorok érdeklődését is.

A termékbemutatókon a NAV ellenőrei a vásárolt termékekről kiállított bizonylatokat, a bemutatókon résztvevő előadók és asszisztensek foglalkoztatásának jogszerűségét, valamint az eladásra kívánt termékek eredetét ellenőrzik. A Kormányhivatalok Fogyasztóvédelmi Felügyelőségei pedig igyekszik kiszűrni a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot és a vásárlók megtévesztését, valamint vizsgálják a szerződések tartalmát is.

Így volt ez most is, amikor Kaposvár egy impozáns szállodájába „hívták meg” egy diagnosztikával egybekötött bemutatóra az ellenőrző szervek munkatársait. Az adóellenőrök miután végigülték a majd’ négyórás prezentációt, megkezdték a jegyzőkönyvezést, melyet büntetéssel zártak. Ugyanis a közreműködő két asszisztens közül az egyiket csak az ellenőrök bemutatkozása után jelentették be elektronikusan. Hiába. Ugyanis a NAV nyilvántartási rendszereiből másodpercre pontosan nyomon követhető a bejelentés időpontja. Ezért a mulasztásért a munkáltató 500 ezer forintig terjedő bírságra számíthat.

Nagyobb figyelmet fordított az előírások betartására az a gerinctornára segédeszközöket forgalmazó vállalkozás, aki egy másik napon ugyanoda hívta meg az érdeklődőket, akik között természetesen mindkét hivatal munkatársai is ott voltak. A belépőjegyről nyugtát, a vásárolt termékről pedig készpénzfizetési számlát állítottak ki, valamint a két közreműködő foglalkoztatása is megfelelt a jogszabályi előírásoknak. A fogyasztóvédelmi felügyelők is rendben találták a Kft. kereskedelmi gyakorlatát.

Címkék: kft, termék, ellenőr, bemutató, nav, kék hírek