A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében azt írja, hogy a baleseti helyszínelő munka során egyre nagyobb igény jelentkezik az esemény helyszínének pontos, geokóddal történő földrajzi (térbeli) meghatározására. Egy kormányrendelet amúgy is előírja, hogy a rendőrségnek a halálos és súlyos sérüléses közúti közlekedési balesetek helyszínének pontos, GPS koordinátákkal történő rögzítését.

A fentiekre tekintettel az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztálya 16 darab - a közúti balesetek helyszínének pontos, geokóddal történő földrajzi (térbeli) meghatározását elősegítő - mobil telefonkészülékeket és szoftvert adott át Somogy megyének. A készülékekre a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központtal közösen olyan Androidos alkalmazás került kifejlesztésre, mely segíti a baleseti helyszín adatainak pontos meghatározását és alkalmas azok rögzítésére és tárolására, valamint egyes adatok továbbítására az interneten keresztül.

A jogszabályi előírások végrehajtása mellett a közúti közlekedés résztvevői igényeinek is meg kell felelnie a rendőrségnek. Jogos elvárás, hogy a közúti közlekedés zavartalanságát akadályozó eseményekről, forgalomkorlátozásokról gyors és hiteles tájékoztatást kapjanak. Erre biztosíthat egy új lehetőséget a balesetek helyszínén felvett adatok egy részének továbbítása a Traffic Message Channel (TMC) szolgáltató felé.

A balesethelyszínelő vezeték nélküli interneten megküldi az információkat a TrafficNav Kft-nek, ahol az adatokat feldolgozzák és azokat eljuttatják - az FM-RDS rendszeren keresztül - a hagyományos FM rádióadás segítségével a TMC vételére alkalmas eszközökre.

A feldolgozott közlekedési információk így majd elérhetőek „xml” formátumban is, ez bármilyen internetre csatlakoztatott eszközre eljuttatható (hordozható navigációs eszköz, okostelefon, autóba épített navigáció, stb.). Ebben az esetben az adat az interneten keresztül jut el a készülékre, a mobilhálózaton keresztül.

A készülékek 2013. március 1. óta vannak használatban Somogy megyében a Közlekedésrendészeti Osztályoknál, Autópálya Alosztályoknál.



Címkék: koorditáta, GPS, helyszínelő, alkalmazás, baleset, rendőr, Somogy, kék hírek