14.50

Megduzzadt a Deseda patak is. Kollégánk fotói:

 


Deseda patakDeseda patakDeseda patakDeseda patakDeseda patak
Deseda patak
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

13.50

 

Mosdóson a vasúti töltés mellett kiöntött a Kapos. Víz alatt a kukoricaföldek.

Nézze meg kollégánk mobiltelefonnal készült felvételeit:

Akcióban a KÖTÉL Speciális Mentőszolgálat:

kötél árvíz

kötél árvíz

kötél árvíz

kötél árvíz

13.00

 

Felsőmocsoládon kidőlt egy tömésház hátsó falának egyharmada. Személyi sérülés nem történt. A ház lakhatatlanná vált, a beavatkozó tűzoltók áramtalanították az épületet, majd körbekordonozták. Az ott lakó személy elszállásolásáról a polgármester intézkedett.

Drávaszentesen és Péterhidán eközben felkészülnek a várható védekezésre.

Zamárdinál a lehullott csapadék felduzzasztotta a helyi vízfolyásokat, ami csak lassan tud levonulni a telítődött Balatonba. A felgyülemlett víz 15 ingatlant veszélyeztet. Ezek védelmét a Dél-Balatoni Vízitársulat szervezi, helyi erők igénybevételével - tájékoztatta a KaposPontot a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

12.00

Csurgónál kilépett a Máriás patak a medréből, és veszélyezteti a közeli Nagyváthy János Középiskola műemléképületét. A katasztrófavédelem ezért megkezdte a homokzsákok kihelyezését.

Babócsán a Rinya patak áradt meg a Rinya utca végén. A víz a lakóházakat egyelőre nem veszélyezteti. A polgármester vezetésével 15 ember elkezdte kipakolni a homokzsákokat.

Kaposváron jelenleg a Pécsi utcában szivattyúznak a tűzoltók - Tudtuk meg a Katasztrófavédelem Igazgatóságától.

11.30

A meteorológiai előrejelzéseknek megfelelően Horvátország felől megérkezett térségünkbe az a csapadékzóna, amelyből várhatóan további 7-10 mm csapadék hullhat. Az esőzés várhatóan 14-15 óráig tart. Ezután további vízszintemelkedés várható az árhullám levonulása idején a Kapos folyón, viszont előreláthatólag hétfő késő esti órákig újabb csapadék kialakulására nem kell számítanunk.

Dr. Horváth Jenő megyei katasztrófavédelmi igazgató, Szita Károllyal Kaposvár Megyei Jogú Város polgármesterével és Bencs Zoltánnal a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnökével közösen szemlét tartottak, ahol a Kapos folyó védműveit és a Kaposvári szakasz töltését személyesen ellenőrizték. Megállapították: jelenleg nem indokolt a védekezés, amennyiben a lehulló csapadék mennyisége szükségessé teszi, homokot deponálnak a veszélyeztetett szakaszok közelébe. Előzetes megelőző intézkedésként elképzelhető, hogy a Kapos folyó töltését homokzsákokkal megmagasítják - tájékoztatta a KaposPontot a Somogy Megyei Katasztrófavédelem Igazgatósága.

10.00

A legfrissebb meteorológiai jelzések alapján a délnyugatról újabb csapadékzóna érkezik. A megye nyugati részén várható intenzív csapadék. Érinti a Kapos folyó felső vízgyűjtőjét is. Az esőzés várhatóan  délután14-15 óráig tart, addig területi átlagban további 7-10 mm is eshet. Ezt követően hétfő késő estig már nem várható újabb csapadék megyénkben.

Az érintett vízfolyásokat óránként ellenőrzi a katasztrófavédelem.

Az esőzés miatt  eddig két esetben avatkoztak be a tűzoltók:


Segesden egy lakóház körül felgyülemlett a víz, az épületet a nagyatádi tűzoltók homokzsákokkal vették körül.

Kaposváron a Nyugativánfa utcában a felázott meredek domboldal megcsúszott. A lezúduló föld egy melléképületben okozott károkat. Személyi sérülés nem történt.

8.00

A szombat hajnalban rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt Somogy, Tolna és Baranya megye hegy-, és dombvidéki kisvízfolyásain, valamint a Kapos folyónál megemelkedett a vízszint. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az érintett vízfolyások mentén vízkár-elhárítási készültség
készültséget rendelt el a Kapos, a Keleti-bozót vízfolyás és a Babócsai Rinya vízfolyás területére.

Amikor délelőtt elállt az eső valamennyi vízfolyás apadni kezdett.

Szombaton a késő délután azonban újra nekieredt, és éjjel 23 óráig változó intenzitással folyamatosan esett. Összességében 12 – 13 mm friss csapadék hullott a Kaposvár környéki vízgyűjtőbe.

A vízfolyások ezért újra emelkedni kezdtek óránként 1-2 cm-el. 23 órától a Kapos folyón intenzívebb áradás kezdődött óránkén 4 - 6 cm-el. Hajnali 3 órától állt vissza a lassabb áradás, és óránként 1 cm-el növekedett a vízszint.

A megye nyugati felén ugyan esik az eső, ez azonban a Kapos vízgyűjtőjén nem fejt ki érzékelhető hatást. A Horvátország felől érkező csapadék a radarképek alapján a következő órákban elkerüli a vízgyűjtőt.

A somogyi vizeken eddig semmilyen védekezési tevékenységre nem volt szükség.

A Kapos medertelítettsége a Somogy megyei szakaszon jelenleg 70%-os. A fészerlaki vízmérce reggel 4 órakor 299 cm-t regisztrált. (LNV 450 cm)

A Kapos folyó jelenleg még visszaduzzasztja az Orci-patakot, viszont a 61-es számú főúton forgalom elterelésre ez idáig nem volt szükség - tudtuk meg a Somogy Megyei Katasztrófavédelemtől.

Címkék: homokzsák, Kapos, áradás, víz, somogy, kék hírek