A bejelentést követően a rendőrök rövid időn belül a Gyékényes és Zákány közötti útszakaszon lévő vasúti átjáró mellett igazoltattak egy nőt és a vele lévő négy gyermeket.

Az asszony magyarul nem beszélt de annyit tudott közölni, hogy török állampolgár, a vele lévő négy gyermek a sajátja, de útlevéllel nem rendelkeznek. Az ellenőrzés helyétől körülbelül 50 méter távolságban tartózkodott egy idegen férfi, akit szintén igazoltattak a járőrök. Egy török útlevéllel igazolta magát, amelyben nem szerepelt, hogy a magyar határt hol lépte át. A férfi sem beszélt magyarul, de annyit közölni tudott, hogy Horvátországból érkeztek Magyarországra.

Meghallgatásuk során a nő elmondta, hogy illegálisan, gyalogosan négy gyermekével és a vele együtt igazoltatott férfivel lépték át a horvát-magyar államhatárt, továbbá azt is hozzátette, hogy menedékjog iránti kérelmet kíván benyújtani a gyermekeivel együtt.

Ezután a rendőrök értesítették a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal illetékes szervét, majd az édesanyát és négy gyermekét elszállították a hivatal dél-alföldi regionális igazgatóságának menekülteket befogadó békéscsabai állomására. A férfit egyszerűsített eljárás keretében átadták a horvát határőrizeti szerveknek a berzencei közúti határátkelőhelyen.

Címkék: Berzence, török, Zákány, Gyékényes, határ, kék hírek