A szakértők azt állították: vizsgálataik alapján az áldozat körme alól származó DNS "rendkívüli mértékben" egyezik P. László DNS-profiljával, valamint a nő táskáján talált ondó is a férfitól származik. Hozzátették: Bándy Kata körme alatt egy másik, ismeretlen férfi DNS-ét is kimutatták, de az a vádlottéval eltérően normál érintkezéssel is oda kerülhetett.
Az ügyészség a korábban tizenegyszer büntetett P. Lászlót aljas indokból elkövetett emberöléssel és kifosztással vádolja Bándy Kata halálával összefüggésben. A vád szerint a 26 éves férfi tavaly július 8-án hajnali két órakor pécsi, Dugonics utcai lakása előtt szólította meg a születésnapi összejövetelről hazafelé tartó Bándy Katát, majd egy játszótérre kényszerítette. Közösült vele, s közben, hogy ellenállását megtörje, a táskája vállszíjával megfojtotta. A férfi a holttestet egy közeli szakadékba gurította, miután magához vette a sértett pénztárcáját és mobiltelefonját. A pénzt felélte, a telefont értékesítette, a készüléket néhány nappal későbbi elfogása után megtalálták.
A vádlott elismerte a gyilkosságot, de azzal védekezik, hogy Bándy Katával már hetekkel a tett előtt megismerkedett. P. László a bíróságon azt a tavaly októberi rendőrségi vallomását tartotta fenn, amelyben azt állította: nemcsak találkozgatott, hanem csókolózott és szeretkezett is Bándy Katával. A férfi állítása szerint aznap éjjel kérdőre vonta a nőt, miért mindig csak esténként lehetnek együtt, miért nem vállalják fel a kapcsolatukat. Ekkor indulatba jött, és puszta kézzel megfojtotta, de nem erőszakolta meg.
Kettejük esetleges komolyabb viszonyáról a per első három napján meghallgatott tanúk egyike sem tudott, az igazságügyi pszichológus szakértő pedig ki is zárta ennek lehetőségét. P. László ráadásul olyan napokat említett az áldozattal való találkozóinak időpontjául, amikor Bándy Kata külföldön volt a barátnőjével.
Az igazságügyi elmeorvos szakértő azt hangsúlyozta: a vádlott nem szenved, és a tett elkövetése idején sem szenvedett olyan kóros elmeállapotban, amely akadályozná cselekedetei következményeinek felismerésében. Lényeges tudatmódosulást a vádlott által többször említett aznapi együttes bor- és drogfogyasztás sem okozhatott, emlékezetvesztéssel járó tudatszűkületet nem állapítható meg.
Az igazságügyi orvos szakértő arról számolt be, hogy Bándy Kata holttestén 19 külsérelmi nyomot találtak, ezek egy része egyértelműen szexuális indíttatású bűncselekményre utal. Nem kizárt, hogy a fiatal nő nyakát táskájának vállszíjával is szorította támadója, de biztos, hogy kézzel fojtotta meg.
P. László hátán jellegzetes karmolásnyomokat talált a szakértő, szerinte ezek egyértelműen a bűncselekmény idején keletkeztek, és valószínűtlen, hogy egyéb tevékenységhez, például a vádlott által említett vasazáshoz köthetők.
A perben korábban meghallgatott tanúk közül egy unokájára vigyázó férfi a Bándy Katához és gyilkosához hasonló férfit és nőt látott együtt a bűncselekmény éjjelén a bűntett helyszínének közelében. Elmondása alapján a férfi agresszív, a nő elutasító volt, kiszabadította magát a férfi kezei közül, közben megbotlott, és igyekezett eltávolodni a férfitól. A tanú segélykiáltást nem hallott, azt gondolta, szerelmesek veszekedéséről lehet szó. Állította, a vádlott és a sértett is hasonlít, illetve hasonlított az általa látott két emberhez. P. László szerint Bándy Kata nem szabadulni akart tőle, hanem megbotlott, és ő felsegítette.
Aznap éjjel egy fiatal férfi is látni vélte Bándy Katát lakásának ablakából. Ő egy az utcán elhaladó fekete autóra is figyelmes lett, és egy "Segítség!", valamint egy "Ne csináljátok!" kiáltást is hallott. A szomszédban buli volt, de kétségbe vonta, hogy a hangok onnan jöttek volna. Ehhez hasonló vallomást más tanú nem tett.
Egy nő arról számolt be, hogy a bűncselekmény után két nappal az utcán egy telefonáló férfira lett figyelmes, aki megkérdezte beszélgetőpartnerétől, hogy "keresték-e őt az eltűnt lánnyal kapcsolatban". A tanú a szembesítéskor azt állította, ez az ember P. László volt. Ugyancsak felismerte a vádlottat annak a tetthely közeli benzinkútnak az eladója és kútkezelője, ahova július 8-án hajnalban P. László betért, hogy cigarettát vegyen.
A bíróság a tárgyalást március 18-ra elnapolta, akkorra további szakértőket idéz be, és tervezi köztéri, valamint a vádlott által felkeresett benzinkút kamera- és a helyszíni bizonyítás felvételeinek megtekintését. Addig kiküldött bíró útján otthonukban hallgatja meg azokat a gyerekeket, akik játék közben megtalálták az áldozat holttestét. Utóbbi a nyilvánosság kizárásával történik.

 

(Mti)

Címkék: Bándy, kata, gyilkos, tárgyalás, bíróság, kék hírek