A Somogy Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve jogerősen befejezte a 2012. október 1. napján a munkavállaló súlyos, maradandó sérülésével végződött barcsi munkabaleset körülményeinek vizsgálatát.

A megállapított tényállás szerint 2012. év októberében egy építési munkaterületen tetőszigetelés felújítását végezték. A munkavégzés során egy fő munkavállaló az épület tetején a felbontott régi szigetelőanyagot talicskából próbálta leönteni, melynek során lába a poros födémszinten megcsúszott, és a munkavállaló az attika falon átesve 11,7m magasságból lezuhant. A baleset során a munkavállaló súlyos, maradandó sérülést szenvedett.

A munkavégzéskor a munkavállaló közepesen ittas állapotban volt. A balesettel kapcsolatban indult eljárásban – a munkavállalói szabálytalanság mellett - megállapításra került, hogy a tetőfelújításkor, a tetőszinten lévő attika fal a jogszabályi előírásoknak megfelelő leesés elleni védelmet nem biztosított, a munkavégzéshez a megfelelő leesés elleni védelem biztosítására nem került sor.

Az eljáráson - a leesési veszélyre tekintettel - a tetőszerkezet szélétől mért 2 m-es hatósugáron belüli munkavégzés felfüggesztésre került, valamint a munkáltatóval szemben a feltárt súlyos és közvetlen veszélyeztetés miatt jogerősen 576.000.-Ft összegű munkavédelmi bírság került kiszabásra - tudta meg a KaposPont a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervétől.  

Címkék: métert, zuhant, munkaügyi, munkás, ellenőrzés, kék hírek