2008. október végén a magyar állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., mint tulajdonba adó és a Honvédelmi Minisztérium, mint kezelőszerv, vagyis az erről szóló jegyzőkönyv szerint a birtokba adó 64. számú Boconádi Szabó József logisztikai ezred ingatlanokat, épületeket, belső közműveket, hálózatokat, vezetékeket adott át térítésmentesen felelős őrzésre a taszári laktanyából a helyi önkormányzatnak.

A vád szerint a település vezetője a falu részére átadott laktanyából honvédségi ingóságokat értékesített, annak tudatában, hogy azokat csak felelős megőrzésre kapta meg Taszár. Részben a képviselő testület is hozzájárult az ügyletekhez. A vádirat alapján 361 ezer forint kárt okozott a honvédségnek a lemezszekrények és faipari gépek eladásával. A vádlott azzal védekezett, hogy nem volt tudomása arról, nem végleg jutott hozzá a falu a tárgyakhoz, és a jegyző sem jelezte, hogy törvénysértést követnek el a későbbi adásvétellel.

A Törvényszék tanácsa kimondta az ítélet indoklásában: a vádlottnak egyértelműen tudnia kellett, hogy csak felelős őrzésre kapták az eszközöket, hiszen aláírta az erről szóló dokumentumot. Lehet, hogy a képviselő testület nem volt tisztában a jogviszonnyal, de ha mégis tudták a képviselők, és ezzel együtt hozták meg döntésüket az eladásokról, a polgármesternek az önkormányzati törvény alapján akkor is jeleznie kellett volna a törvénysértést. Miután az ügyészség a polgármester ellen emelt vádat, nem vizsgálták a képviselő testület, illetve a jegyző felelősségét.

A jogerős ítélet fényében továbbra is maradhat polgármester Pataki Sándor, hiszen már az első fokú ítéletben is előzetes mentesítést kapott, és a most kiszabott a pénzbüntetés sem változtat azon, hogy betöltheti a falu első emberének tisztségét.

Korábbi cikkeink a témában:

2012-08-29 A bírósag szerint sikkasztott a taszári polgarmester

2012-01-11 Sikkasztassal vádoljak a taszári polgármestert

Címkék: őrzés, laktanya, sikkasztás, Taszár, polgármester, kék hírek