Gondolják el, milyen lehet úgy esténként lefeküdni, hogy két-, három naponta békés álmuknak a kapucsengő berregése vet hirtelen és bántó módon véget. Úgy, hogy erre már-már számítani is lehet. Igaz, felkészülni nem.

A Brassó utca egyik házában élőknek nagyjából egy éve, minden este kérdéses, milyen lesz az álmuk. Az idős házaspárhoz ugyanis este 11 és éjjel 2 óra között gyakorta becsengetnek. Addig nyomják a csengőt, amíg fel nem kelnek, de mire kiérnek nincs senki a kapu előtt.

Van, hogy más kukákból kivett és széttépett szemeteszsákok tartalmát öntik az udvarra, és az is gyakran előfordul, hogy a bejárati kapura erősített postaládát, vagy annak tartalmát rongálják meg. Tönkretszik a zárat, vagy kiszórják a küldeményeket. A levélszekrény javítása úgyszólván a lakók napi rutinjává vált. Mint, ahogy az is, hogy a rokkant nyugdíjas hajnalban, 5 és fél 6 között kel, hogy a kézbesítőtől személyesen, és még épen vehesse át az újságot.

A postások elmondása szerint több helyen is panaszkodtak már, hogy eltűnik a lap.

Ugyan a Brassó utcai ház kerítése mögött vannak kutyák, akik rendszeresen jelzik az éjszakai csengetők jelenlétét, ám ezekre a jelzésékre a szomszédok is felébrednek. Ez persze megint csak a háziaknak kellemetlen, hiszen az utcában dolgozó emberek laknak, olyanok, akik reggel sietnének a munkába, vagy vinnék a gyerekeket iskolába, óvodába. Kipihenten.

Nem tudni ki, nem tudni miért haragszik ennyire az idős házaspárra. Szekszárdon élő lányuk levele szerint, szülei inkább visszahúzódó életet élnek. Boltba járnak, kórházba, pékségbe. Azt mondják, nincs haragosuk. A zaklatók erről bizonyára nem tudnak.

Mint, ahogyan arról sem, hogy nemcsak a nagyszülők mindennapjait mérgezik "tréfáikkal", hanem az unokákét is, mert bizony a nagyiék miatt most már ők is aggódnak. Ráadásul, a Kaposváron töltött napokon bizony őket is ugyanúgy felébreszti az éjféli csengő, mint az időseket. És ők is ugyanolyan nehezen térnek megint nyugovóra, mint nagyszüleik. A kérdéseik is ugyanazok: kik és miért?

Az eset(ek)ről a rendőrség is tud. Volt, hogy ügyeletesük is fültanúja volt a hosszan tartó csengőszónak. A házaspár ugyanis egyik este a csengő megszólaltakor már tárcsázta is a 112-őt és amíg ők a vonalban panaszkodtak, addig a jelző is szólt folyamatosan.

A levélíró szerint a rendőrségen a polgármesteri hivatalba irányították szüleit, majd onnan vissza a rendőrségre. Előrelépés ezidáig nem történt, maradtak az álmatlan éjszakák.

A KaposPont megkereste a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát. Sorainkhoz mellékeltük a panaszos levelet is, most a válaszra várunk. Úgy tudjuk: először feljelentést kell tenni, azután vizsgálják ki az ügyet.

Írja meg nekünk: Ön, mit tenne hasonló helyzetben?

Címkék: levélszekrény, csenget, zaklat, idős, éjszaka, szemét, rendőrség, kék hírek