16.38 Hóhelyzet

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a reggel elzárt, közel 30 település nagy része szombaton délután négy óra körül újra megközelíthetővé vált. A hajnal óta tartó folyamatos munkavégzés és a kedvezőbb időjárási körülmények miatt óráról-órára javulnak a közlekedés feltételei a Dunántúlon.
12.10 Somogyszobnál autó ütközött tehervonattal, a sofőr súlyosan megsérült

A tilos jelzés ellenére hajtott a sínekre egy kisteherautó szombaton délben Somogyszobnál a 6814-es út és a vasúti pálya kereszteződésében. A kocsit vezető férfi súlyosan megsérült. Somogyszob és Szenta között szünetelt a vonatforgalom, pótlóbuszok szállították az utasokat. A Gyékényes-Dombóvár vasútvonalon átlagosan 30-40 perces késésre kellett számítani .

A tehervonat éppen elhagyta az állomást, az autós már nem tudta elkerülni az ütközést. Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense a KaposPonttal azt közölte, hogy a kocsit vezető férfi súlyosan megsérült.

10.58 Baleset az M7-es autópályán
Szombaton reggel négyen sérültek meg abban a balesetben, ami az M7-es autópálya 116-os km szelvényénél történt. Egy ukrán mikrobusz a pályatesteket elválasztó szalagkorlátnak ütközött és sokáig a belső sávban vesztegelt.
08.34 Folyamatosan tiszítják a somogyi utakat

Huszonkilenc elzárt település van a Dunántúlon, Somogyban nincs ilyen. Az egész országrészben hetvenkét út járhatatlan, megyénkben alig néhány. Győr-Moson-Sopronban sokkal rosszabb a helyzet; ott 38 útszakaszt zártak el a hóátfúvások miatt. A nyugati megyékben továbbra sem érdemes autóba ülni!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint, szombat reggel Somogyban a 6812-es jelű utat zárták le hóátfúvás miatt, Csákány és a 7-es főút csomópontja között egy szakaszon (a 2+615 és a 4+520 km szelvény között), illetve a 68170-es jelű zalakomári bekötő út néhány szelvényét is le kellett zárni.

A társaság az éjszakai és a hajnali órákban is több mint 400 munkaggéppel dolgozott az utak felszabadításán és síkosságmentesítésén, de a hóátfúvások több térségben, továbbra is hátráltatják munkavégzését. Igaz, a reggeli órákra a csapadék megszűnt az ország nagy részén és a széllökések ereje is jelentősen mérséklődött.
A télies útviszonyokra való tekintettel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, főleg a nehézgépjárművel közlekedőket, hogy lehetőség szerint egyelőre ne induljanak útnak a Dunántúlon, mivel egyes területeken továbbra is könnyen elakadhatnak, megcsúszhatnak!
Ilyen volt pénteken Marcali környékén autózni; kattintson a videóra

21.00 Elakadt buszok, kisodródott kamionok

Este fél hétig 8 műszaki mentéshez riasztották a megye tűzoltóit. Döntően a megye északi és nyudati részén fordultak elő a káresetek. Autóbusz akadt el napközben Nemesviden, Nagyatádon és Fonyódon, ahol az esti órákban egy 7,5 tonnás tehergépjármű is keresztbe fordult az úton és ott forgalmi akadályt képezett.
Vése külterületén, Nemesdéd irányába egy fát szállító kamion a csúszós úton keresztbe fordult és teljes útzárat képezett. A helyszínen több autó is a hó fogságába került. A helyszínre a böhönyei önkormányzati és a vései önkéntes tűzoltókat riasztották, akik egy hómaró és két erőgép segítségével kiszabadították az elakadt gépjárműveket.

Az M7 autópálya Siófoki-Kiliti felhajtón Budapest irányába egy pótkocsis tehergépjármű elakadt, elzárta a teljes sávot. A mentésére egy siófoki hivatásos egység sietett. A tűzoltók felvontatták a szerelvényt az autópályára. A mentés befejezését követően még két nyerges kamion akadt el a felhajtón. Az egység őket is sikeresen kimentette. Mindhárom szerelvény fel volt szerelve téli gumival és rakományt egyik sem szállított.
Bevetéették a Somogy Mentőcsoportot is, akik két gépjárművel, összesen tizenegy fővel mentették a hó fogságába került gépjárműveket a 67-es út kritikus szakaszain (Bőszénfa, Simonfa, Zselickislak, Somogyaszaló).
Pénteken Somogyaszalónál egy kamion is az árokba csúszott. A teherautó tejet szállított. A cég dolgozói a helyszínen mentették, ami még menthető volt a rakományból. Nézze a meg a helyszínen készített videónkat!

A meteorológiai előrejelzések alapján a hajnali óráktól további kiterjedt csapadékra, illetve viharos szélre nem kell számítani. A csapadék megszűnik, bár helyenként kisebb hószállingózás előfordulhat, de a hó vastagság jelentősen nem nő.
Huszonnégy elzárt település és közel negyven járhatatlan út van a Dunántúlon.

A Dunántúlon reggel óta tartó havazás intenzitása nem csökkent, sőt már a Duna-Tisza közén, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye területén is havazik. A legfrissebb adatok szerint körülbelül 40 cm friss hó esett. A fő- és mellékutakon havas, hókásás a burkolat.

Somogy megyében a barcsi és berzencei határátkelőknél a horvát hatóságok továbbra sem engedik át a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárműveket Horvátországba. A személygépkocsik átlépését nem korlátozzák, de a hólánc használata kötelező számukra. Az M7-es letenyei határállomásnál Horvátországból, Rédicsnél Szlovéniából valamint Tornyiszentmiklósnál sem engedik át a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti teherkocsikat.
A rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel a 84-es főúton Sopronnál, a 861-es úton Kópházánál, a 150-es számú főúton Rajkánál, a 14-es számú főúton Vámosszabadinál és a 82-es főúton Veszprémvarsánynál közlekedő járműveknek feltétlenül rendelkezniük kell hólánccal, ezt ellenőrzik a hatóságok!Az előrejelzések szerint a következő napokra komoly lehűlés várható – egyes térségekre mínusz 10-15 fokot jósolnak -, ezért akár a hótól megtakarított utakon is csúszós szakaszok alakulhatnak majd ki.
17.30 Videós összefoglaló:
16.30 Soron kívüli járőrözést rendelt el Kaposvár polgármestere

Mindenkitől fokozott figyelmet kér Kaposvár polgármestere havazás és a hideg idő miatt. Szita Károly a hétvégére soron kívüli járőrözést rendelt el a közterület-felügyeletnél.
A felügyelők folyamatosan járják majd az utcákat, s ha problémát észlelnek azt jelzik az illetékes szervek felé.Ellenőrzik azt is, hogy minden utcában lehet-e közlekedni, a lakókat pedig megkérik, hogysaját ingatlanjuk előtt lapátolják el a havat.
A polgármester arra kér minden kaposvárit, hogy figyeljen a környezetében élőkre, szomszédaikra,főként a családi házas, zártkertes részeken egyedül élő idősekre!

15:40 Hótorlaszok, lezárt útszakasz

Csákány és a 7-es út között lezárták az utat. Egyméteres hótorlaszok alakultak ki. A hóátfúvások miatt a közútkezelő gépei nem tudnak rámenni a területre. Somogyzsitfa felől azonban megközelíthető a település.

Marcali környékén is magas hótorlaszok alakultak ki. A közútkezelő 117 géppel dolgozik az utakon.

14.00 Január végéig bezárják a sármelléki repteret

A havazás miatt január 24-ig bezárt a sármelléki repülőtér - tájékoztatott a Hévíz-Balaton Airport ügyvezetője pénteken. Benkő Attila elmondta: ezekben a napokban nem várnak repülőgépeket, nincs előre jelzett forgalom. A bezárást az indokolta, hogy nyitva tartás esetén folyamatosan gondoskodni kellene a 2500 méteres kifutópálya és a kiszolgálóutak hómentesítéséről, így azonban takarékoskodni tudnak.

13.00 Ne induljanak útnak!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több száz munkagépe folyamatosan küzd a hóátfúvások okozta hótorlaszokkal, de a továbbra sem csillapodó nagy erejű széllökések miatt szinte lehetetlen felszabadítani huzamosabb időre egy-egy útszakaszt vagy települést.

Ezért a társaság az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatósággal közösen nyomatékosan arra kéri a közlekedőket, hogy a Dunántúl nyugati területein semmiképpen ne induljanak útnak, mivel könnyen elakadhatnak. Délutántól igaz lehet ez a Dunántúl egészére, ahol hasonló lehet a helyzet.

Ide kattintva a tegnapi nap még részletesebb krónikájában böngészhet!

Címkék: Nonprofit, balesetveszély, Dunántúl, Magyar, közút, kék hírek