Csendes, családi szilvesztert tervez több általunk megkérdezett család, tűzijáték azonban náluk is lesz. A legtöbben gyermekeiknek szánja a látványosságot. A fiatalok a házibuli csúcspontjául tervezik a tűzijátékot.

Ők akár 150 ezres bírságot is kaphatnának. Ma ugyanis még csak nézelődni lehetne a tűzijátékos konténerek környékén.

- Gyakorlatilag a római gyertyától a telepekig, a gyerekeknek a méhecske, a lepke, a durranó, a fleshek, az ördögpatron- mindenféle kategóriának és korosztálynak vannak itt egész komoly dolgok meg kicsik is - Boda Gábor, pirotechnikus.

Bírságot azonban nem csak az idő előtti birtoklásért, a helytelen használatért is lehet kapni, ha azzal valaki balesetet okoz. A rendőrök ezért azt tanácsolják, mindenki csak engedéllyel rendelkező, magyar nyelvű utasítással ellátott terméket vegyen. Ne szerelje szét, ne hajoljon fölé működés közben, ne indítsa kézből és robbantás előtt győződjön meg arról, hogy nincs az útjában akadály.

A pirotechnikusok azt mondják: a Sikoly, maszkos tűzijáték lehet az idei Szilveszter egyik slágere. Bár kihasználni csak egy hétig tudják azok, akik bevásárolnak a durrogtatni valókból.

- December 28-tól január 5-ig lehet birtokolni és tárolni, a felhasználása dec. 31-től este 6 órától másnap reggel január elsején reggel 6 óráig lehetséges – mondja Méhes Dóra, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Aki nem használja fel a tűzijátékot, annak vissza kell vinnie a forgalmazónak. Az árusok azonban azt mondják: alig-alig hozzák vissza a vevők. Szilveszterkor a petárda birtoklása és felhasználása viszont továbbra is tilos, a szabálysértésért pénzbüntetés mellett közmunkát is kaphatnak azok, akiket tetten érnek a rendőrök.

Címkék: ezer, 150, petárda, bírság, forint, lehet, kék hírek