Ahogy arról szombaton beszámoltunk: tűz ütött ki szombat délután a Somogy Megyei Intézményfenntartó Központ  által fenntartott somogyvári Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon kollégiumának felső szintjén. A tűzeset időpontjában az otthonban 33 gyermek és két nevelő tartózkodott. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság marcali és kaposvári egységeinek a riasztástól számított egy órán belül sikerült eloltaniuk a tüzet. Az otthon kimenekített lakóit, 28 gyereket átszállították az öreglaki gyermekotthonba.

Öt gyermek sérült meg könnyebben, őket a kaposvári kórházba szállították, állapotuk mára kielégítő. A tűz keletkezésének körülményeit a marcali katasztrófavédelmi kirendeltség és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat jelenleg is vizsgálja.

Vasárnap délelőtt a leégett gyermekotthon állapotát és a kialakult helyzetet mérte fel a helyszínen a somogyvári intézmény igazgatójával Juhász Tibor kormánymegbízott, Bátori Zsolt a SMIK központvezetője és dr. Horváth Jenő, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. A kormánymegbízott személyes köszönetét fejezte ki a somogyvári gyermekotthon vezetésének és a mentésben segítő pedagógusoknak valamint a marcali és kaposvári tűzoltóknak a gyors és eredményes munkavégzésért. Juhász Tibor kinyilvánította: a sajnálatos esete után a legfontosabb a gyermekek biztonsága és a ő legjobb körülmények közötti elhelyezésük. A kormánymegbízott kiemelte, a lehető leghamarabb meg kell oldani az átmenetileg az öreglaki gyermekotthonba került gyerekek megnyugtató elhelyezését és a gyermekotthon leégett felső szintjének helyreállítását.

A Somogy Megyei kormánymegbízott felhívta a fenntartó figyelmét, hogy folyamatosan gondoskodjanak a gyermekek ellátásáról és azok biztonságérzete se sérüljön. Az átmenetileg Öreglakra került bentlakó, fogyatékossággal élő gyermekeket a SMIK várhatóan a közelben található gyermekvédelmi intézményekben helyezi el.


Címkék: túz, ideje, otthon, Somogyvár, megyei, Somogy, kék hírek