Vörös festékkel borította be a Kerekiben felállított Horthy-szobrot Dániel Péter szentendrei ügyvéd idén májusban politikai tiltakozásképpen. Tettéről saját Facebook oldalán számolt be.

Kereki önkormányzata tavaly októberben hozzájárult, hogy egy helyi lakos a Horthy Miklós téren a tér névadóját ábrázoló életnagyságú szobrot állítson, amit május 13-án fel is avattak.

A magát szociáldemokrataként és liberálisként jellemző ügyvéd, Dániel Péter már az avató ünnepség előtt nyílt levélben fenyegette a szobor készítőit: " - Amint jobban leszek meglátogatom ezt a felháborító szégyenletes műalkotást és leöntöm vörös festékkel. Ezzel emlékezem majd erről az ócska háborús bűnösről."

A vádirat szerint az ügyvéd május 15-én éjszaka Kerekiben a felállított szobrot vörös színű zománc festékkel, barna színű alapozó festékkel leöntötte, illetve ecsettel bekente. A szobor felületének döntő hányada, továbbá a homokkő talpazat egy része megrongálódott.

A vádlott egy kék színű zsinóron függő A/4-es és A/3-as lapot akasztott a szoborra „Tömeggyilkos” és „Háborús bűnös” felirattal. A szoborban 100 ezer forintos kárt okozott. A városi ügyészség ezért pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Szeptemberben első fokon a Siófoki Városi Bíróság elnöke bűnösnek mondta ki, és megrovásban részesítette Dániel Pétert. A vádlott akkor elégedett volt az ítélettel, az ügyészség azonban súlyosbításért fellebbezett. Az ítélet indoklásában elhangzott: a rongálással a sértettnek vagyoni kárt okozott, de kimondta azt is, hogy cselekedete "erkölcsileg pozitív tartalmú és társadalmilag hasznos figyelemfelhívás volt". Ugyanakkor a bíró leszögezte, hogy nem feladta a Horthy-korszak értékelése.  

A mai másodfokú tárgyaláson nem jelent Dániel Péter. A bíróság távollétében az ügyészségi fellebbezésnek adott helyt, miszerint első fokon túlzottan enyhe ítélet született. Az ügyész kérte az indoklásban szereplő, Horthy történelmi szerepét értékelő rész mellőzését is.

A Kaposvári Törvényszék 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte Dániel Pétert. Mellőzte  az indoklás vitatott részét, és azt, hogy a szobor a kulturális javak körébe tartozó tárgyi emlék lenne. Az ecsetet elkobozni rendelte.

Dániel Péter az MTI-vel telefonon közölte: nem fizet, inkább fogházban leüli a büntetést.

Nézze meg korábbi videóinkat!

 

Címkék: leöntés, Horthy, Kereki, szobor, másodfok, kék hírek