Emberölés kísérletével vádolta az ügyészség egy 40 éves kelevízi nőt, aki  alkoholista és gyógyszerfüggő, személyiségzavar miatt pszichiátriai kezelésre is szorult, de nem elmebeteg. 12 éve él egy kelevízi házban a férjével, kiskorú gyermekükkel és a férje előző kapcsolatából született felnőtt fiával. Munkahelye, jövedelme nincs. A nevelt fiával a viszonya konfliktusokkal terhelt volt, rendszeresen veszekedtek, a vitáik azonban korábban nem torkolltak tettlegességbe.

Tavaly májusban a nő részegen éjjel 1 óra körül ért haza, két ismerősét behívta magához. Zenét hallgatott, a mostohafia azonban aludt, és felébredt a zajra. Szólt, hogy halkítsa le, emiatt összevesztek. A nevelőanyja közölte, hogy elmegy, de viszi a hifit is, de ezt a fiú nem engedte. A nő a konyhaszekrényből magához vett egy élesre köszörült, 17 centi pengehosszúságú kést, majd négyszer-ötször szúrt a sértett mellkasa felé."-Pusztulj innen, vagy megdöglesz!"- kiabálta neki.

A fiú kitért a szúrások elől, az ismerőse pedig megpróbálta kivenni a kést az asszony kezéből, de nem járt sikerrel. A fiú visszament a szobájába, de a nő követte, és a hifit követelte. Az ajtóhoz érve a sértett megfordult, ekkor a támadója ismét a melle felé döfött. A fiú elkapta a pengét tartó kezet, de így is elérte a szúrás. A nő tovább fenyegetőzött, kaszált a késsel, majd a szobájába indult. A megsebesített fiú követte, és ököllel megütötte. Ettől a nő az ágyra, a kés a földre esett. A sértetthez a testvére hívott mentőt, a marcali kórházba szállították. A szúrcsatorna a szívburoktól 1 mm-re végződött, a szív a csodával határos módon nem sérült meg. 14 nap alatt gyógyult. Orvos szakértők szerint közvetett életveszélyben volt, és az óvta, hogy a kezével tompította a szúrást.

A Kaposvári Törvényszéken hétfőn 3 év börtönre ítélték a késelő nőt. A bíró az ítélet indoklásában kimondta: a tanúk nem támasztották alá, hogy a nő önvédelemből szúrt volna, ahogyan védekezésül állította. Korábban nem tartott a nevelt fiától. A családgondozójuk szerint a kamaszfiú dacos volt ugyan, de nem agresszív, a családban a konfliktus forrása a szülők között volt. Emberileg érthető a sértett felháborodása, és az is, hogy szóvá tette, halkítsa le a nevelőanyja a zenét, mert másnap iskola van. A véletlenen múlt, hogy nem halt bele a fiú a szúrásba, hangsúlyozta a bíró, aki számos enyhítő, de súlyosító körülményt is felsorolt. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosbításért fellebbezett a Pécsi Ítélőtáblához, a védelem 3 nap gondolkodási időt kért.    

Címkék: nevelőanya, Kelevíz, szív, kés, ítélet, kék hírek