Nézze meg a mernyei baleset videóját!

14.06
Feloldották a teljes útzárat a balesetnél.

11.57
Megérkezett a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóközleménye a mernyei balesetről:

A 67-es számú főúton, Kaposvár és Mernye települések között halálos kimenetelű közlekedési baleset történt 2012. december 6-án 7:00 óra körül. Egy három gépkocsiból álló járműoszlop haladt Kaposvár irányából Mernye irányába, mikor a középen haladó Skoda Octavia típusú
gépkocsit vezető személy megkísérelte megelőzni az előtte haladó Fiat Punto típusú gépkocsit. Ekkor észlelte, hogy a szemből érkező tehergépkocsi miatt a manővert nem tudja biztonságosan befejezni, ezért megkísérelt visszatérni saját sávjába, azonban a csúszós útfelületen
elvesztette uralmát a jármű felett. Az irányíthatatlanná vált Skoda Octavia ütközött a szemből érkező tehergépkocsi mögött közlekedő Suzuki típusú személygépkocsival, és az azt követő Fiat Doblo típusú járművel is. A Suzuki az ütközés következtében nekicsapódott az eredetileg a
Skoda Octavia mögött közlekedő VW Passatnak.

A Skoda Octavia vezetője, egy 37 éves kaposújlaki férfi a helyszínen életét vesztette. A balesetben további négy személy sérült súlyosan, közülük hárman a Skoda utasai voltak, egy fő pedig a Fiat Doblo gépkocsi vezetője. Ketten életveszélyes állapotban vannak, a harmadik súlyos, a negyedik könnyű sérülést szenvedett.

A baleset helyszínelését teljes útzár mellett hajtja végre a rendőrség, kerülni Kaposvár irányából Antalmajor felé, Mernye irányából a település központja felé lehet.


A helyszínre siető mentőautó és két tűzoltóautó is balesetet szenvedett. A mentőautó árokba csúszott, az egyik tűzoltóautó oldalára borult, a másik szintén árokba csúszott.

11.30
Nézze meg a toponári balesetről készült videónkat:

11.00

Több mint két órával a keresésünk után megérkezett a Magyar Közút Nonprofit Zrt. válasza a somogyi útviszonyokról.


A Magyar Közút Somogy megyei munkatársai a kaposvári területen 2012. 12. 06-án 3:15 órakor síkosság ellenőrzést végeztek. A korábbi évek tapasztalatai alapján a síkosságra veszélyes helyeket végigjárták. A visszajelzések alapján 4:50 órakor 2 gépjárművel síkosság-mentesítést végeztek a 66-os, 61-es főutakon, illetve 4:20 órától a 67-es, 61-es főutak és a 66141. sz. bekötőút
felüljáróit szórták meg. Közlekedői bejelentésre 7:48 órakor indult ki a sószóró a 67. sz. főút Kaposvártól Északra eső részére.

Nagyatádi terület: 12. 05-én hajnalban valamennyi útvonalat végigsózták, nem volt szükség további intézkedésre.

Marcali terület: 12. 05-én hajnalban valamennyi útvonalat végigsózták kollégáink, így 12. 06-án 2:00-5:00 óra között csak síkosság-ellenőrzést végeztek. Kellő mennyiségű só maradt az utakon, beavatkozásra csak a 6805. sz. úton volt szükség, a mai napon 7:30-kor
ez megtörtént.

Szántódi terület: 12. 05-én hajnalban valamennyi útvonalat végigsózták, így kellő mennyiségű só maradt az utakon. 7:40 órakor a 6505. sz. útra, míg 8:00-kor a 67. sz. útra indult síkosság-mentesítésre szórógép.

Arra a kérdésre, hogy merre dolgoznka időszerűen a következő válasz érkezett. Teljes egészében az időjárási helyzettől függ. A megye útjai különböző szakaszokra vannak bontva a szolgáltatási osztály és a napi forgalom függvényében, ennek megfelelő sorrendben történik a
síkosság-mentesítés/hóeltakarítás. Először a forgalmas főutak, majd a mellékutak.

A korábbi évek, évtizedek tapasztalatai alapján vannak olyan útszakaszok, amelyek lefagyásra veszélyes helyek. Ezeket a szakaszokat az időjárási előrejelzések figyelembevételével síkosság ellenőrzés céljából a beavatkozások megkezdése előtt végigjárják kollégáink. Ilyenek például a felüljárók, hidak, a Deseda-tó völgye a 67. sz. út.

Folyamatos, 24 órás ügyeletet tarta Közút megyei igazgatósága. 2012.11.12 7:00 óra óta, gépkocsijaik valamennyi üzemmérnökségen készen állnak. Útmeteorológiai állomásaik (10 db van a megyében) adatait, az időjárás-előrejelzéseket folyamatosan figyelemmel kísérik. Ezen
adatok figyelembevételével a műszaki ügyeletes döntése alapján síkosság ellenőrzést végeztek. Az ebből történő visszajelzés alapján indítják el gépkocsijaikat.

10:35
Úgy tudjuk: Ráksinál az autók a mernyei baleset miatt változtattak helyszínt. Ezért kerültek Ráksi felé. Ott sem voltak jobbak az útviszonyok.

10:05
Kamion és autó ütközött Ráksinál.

 

 

Az élelmiszert szállító kamion megcsúszott, az oldalára dőlt.  A mögötte érkező egy Audi személygépkocsi nekirohant a kamionnak. A teherautó sofőr nem sérült. Az autóban négyen ültek. Egy arra érkező autó két személyt bevitt a kórházba. Úgy tudjuk: ők könnyebben sérültek.

kamion

10:00
A mernyei balesetben négy tűzoltó sérült. Kettőt közülük kórházba szállítottak. Kettőt hámsérüléssel a helyszínen eláttak a mentősök.

baleset

9:45
Toponáron is fejreállt a buszfordulónál egy terepjáró.

karambol

A Somogyaszaló és Mernye közötti szakaszon teljes útzárat vezettek be a kiérkező rendőrök. Úgy tudjuk, az aszfaltot tükörjég borítja, ezért csúszott össze a négy gépjármű.

baleset

 

08:00
A mernyei baleset helyszínére teljes létszámmal, összesen nyolc autóval vonultak ki a mentősök. Közülük az egyik árokba csúszott, egy szintén odaérkező tűzoltóautó pedig felborult. Mentésükre a Kötél Életmentők vonultak.

Információink szerint egy személy életét vesztette a balesetben, öten pedig súlyosan sérültek. Úgy tudjuk, az árokba borult tűzoltók között is vannak sérültek. Nyolc mentőautó vonult a helyszínre. Információink szerint az összes járművet a baleset helyszínére irányították.

7 óra után:

Előzés közben történt a halálos baleset Mernye és Somogyaszló között. Egy Skoda egy Fiatot akart megelőzni, de szemből érkezett több jármű is. A Skoda először egy Suzukinak, majd egy másik személyautónak csapódott. Négy autó tört össze a balesetben, öten sérültek, a Skodát vezető férfi a helyszínen meghalt.

A rendőrség Kaposvár irányából közlekedő autókat Somogyaszalónál Antalmajor, Somodor, Mernye útvonalra irányítják, a Balaton felől közlekedőket pedig Mernye központjából a Somodor, Antalmajor, Somogyaszaló útvonalra terelik.

Az utak Kaposvár körzetében mindenhol rendkívül veszélyesek, jegesek, csúszósak. Több olvasónk jelezte, hogy a Budapest felé vezető utakon mindenhol nagyon veszélyes közlekedni, a megye középső területein mindenfelé jegesedések tapasztalhatók. Egyikük Igal irányába indult, és tapasztalatai szerint legfeljebb 40 kilométeres sebességgel lehet közlekedni arrafelé is. A Balaton térségében már csak foltokban jegesek az utak. Egy másik olvasónk azt jelezte, hogy arrafelé már megkezdték az utak sózását. A közlekedést sűrű köd is nehezíti.

Tájékoztatást kértünk a Magyar Közút Somogy Megyei Igazgatóságától, hogy hol, mikor és hány autóval kezdték meg a síkosságmentesítést. A cég ügyeletese mindössze annyit mondott, hogy csak az igazgató adhat erről tájékoztatást, ami várhatóan fél óra múlva történik meg. Később az igazgató a budapesti központhoz irányított bennünket, akik majd írásban válaszolnak kérdéseinkre. Szerettük volna megtudni, milyen útviszonyok közpette lehet közlekedni Somogyban, hol vannak balesetveszélyes útszakaszok, hol történtek még balesetek, amelyek esetleg nehezítik a közlekedést is. Egyelőre várnunk kell.

Óvatosan közlekedjenek!

Címkék: mernye, jég, mentő, karambol, tűzoltó, baleset, kék hírek