A karácsonyi ünnepek idején megnő a balesetek száma, de a zsúfolt bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön könnyebben válhatunk bűncselekmények áldozatává. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a nagy tömegeket vonzó helyszínekre a közelgő ünnepek idején.

A leggyakoribb ilyenkor a zsebtolvajlás és a gépkocsifeltörés, ezért az emberek jól teszik, ha vigyáznak értékeikre. Ünnepek idején adománygyűjtő csalók is feltűnhetnek, akik főként az időseket akarják becsapni. Karácsonykor és szilveszterkor sokan elutaznak, ezért megnő annak veszélye, hogy bűnözők betörnek hozzájuk, ez ellen is védekezni kell. Egyre többen interneten szerzik be az ajándékokat, a hasonló vásárlásokkal, az adataink kiszolgáltatásával sem árt óvatosnak lenni.

Karácsonykor sokan kelnek útra, ezért megnövekszik a forgalom, megnő a balesetveszély is. Somogyban 10%-kal kevesebb baleset történt idén, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Fokozott ellenőrzéssel szeretnének még inkább javítani a helyzeten a közlekedési rendőrök. Javasolják, hogy téli tanpályákon az autósok próbálják ki önmagukat és járműveiket. Felhívják a figyelmet a téli gumi és a hólánc fontosságára, elengedhetetlen az akkumulátor, világítás, ablaktörlő,  jégkaparó és jégoldó spray, ablakmosó folyadék ellenőrzése is. A közúti ellenőrzések idején szóróanyagot fognak adni a járművezetőknek. Forgalomirányítással és tájékoztatással is segítik a biztonságos közlekedést.

Egész évben vásárolhatnak - 3 kiló tömegben-és felhasználhatnak gyengébb osztályú pirotechnikai termékeket, tűzijátékokat a felnőttek. Fiatalkorúak 1 kilónyit vehetnek és tárolhatnak, de csak felnőtt felügyelete mellett használhatják. Veszélyesebb osztályba tartozó tűzijátékokat - van olyan veszélyes is egyébként, amit csak pirotechnikus kezelhet- dec. 28-és 31-e között vehetnek, és január elsején reggel 6-ig fel kell használniuk. Ha megmaradnak, térítésmentesen vissza kell vennie a forgalmazónak. A tűzijátékokhoz a biztonságos távolság a gyengébbek esetében 1 méter, de van 8 és 15 méteres is. A rendőrök felhívják a figyelmet: illegális árustól ne vegyenek pirotechnikai eszközöket, csak engedéllyel rendelkező, magyar nyelvű utasítással ellátott holmikat. Ne szereljék szét, ne hajoljanak fölé működés közben, kézből ne indítsák, győződjenek meg arról, hogy nincs akadály a röppályáján!

Petárda birtoklása és felhasználása továbbra is tilos, a szabálysértésért pénzbüntetés mellett közmunkát is kaphatnak azok, akiket tetten érnek a rendőrök.

A karácsonyi ellenőrzésekben a somogyi polgárőrök is részt vesznek, jelenlétükkel a bűnmegelőzést szeretnék elősegíteni.         

Címkék: zsebtolvaj, polgárőr, szilveszter, ellenőrzés, karácsony, kék hírek