Csütörtökön Juhász Tibor kormánymegbízott, a bizottság elnökének vezetésével ülésezett a Somogy Megyei Védelmi Bizottság (VÉB). A bizottság hat napirendi pontja közül kiemelkedett a rendkívüli időjárási helyzetekre való felkészülés.

A közlekedés fenntartása, a vótapusztai szociális otthon tüzét követően az otthon lakóinak elhelyezése minden résztvevőtől a maximumot követelte meg. Látva, hogy a rendkívüli időjárás milyen veszélyeket rejt a kormánymegbízott, mint a védelmi bizottság elnöke két fő feladatot határozott meg. A téli technikai felkészülés áttekintését és a szervezetek közötti kommunikáció tesztelését és javítását.

A VÉB soron kívül foglalkozott a Dráván kialakult árhullámmal, amely az előrejelzések szerint megközelíti Barcsnál a valaha volt legnagyobb vízállást (mintegy 600 cm). Erre vonatkozólag a kritikus helyeken (Őrtilos, Barcs, Lakócsa) a szükséges intézkedések együttműködésben a horvátországi szervekkel folyamatban vannak.

A téli felkészülés során a bizottság tagjai számba vették, hogy a megye 1640 km hosszúságú úthálózatán a közlekedés alapfeltételeit és a lakosság ellátását mindenképpen biztosítani kell. A hóeltakarítás során az utak fontossági sorrendje a döntő. Ennek megfelelően:

Autópályán, autóúton 1 – 5 órán belül

Egyszámjegyű főúton 2 – 6 órán belül

Kétszámjegyű főúton 3 – 24 órán belül

Összekötő és bekötőutakon 4 – 24 órán belül történik az eltakarítás.

A veszélyes pontokon mindenütt megtörténik a beavatkozás, erre jelzőrendszert építettek ki. A beavatkozáshoz 144 gép és közel 5 ezer tonna só, homok és érdesítő anyag áll rendelkezésre. Szükség estén a katasztrófavédelem, a rendőrség és a honvédség kijelölt egységei is bevethetők. Egy-egy közlekedési baleset vagy hófúvás esetén az úton rekedtek számára a Katasztrófavédelem melegedő helyeket jelölt ki a mentés időtartamára. Néhány kritikus szakaszon, szükség esetén elrendelhető a hólánc kötelező használata is. Mintegy 10-12 olyan szakasz, emelkedő van, amelyre különösen figyelni kell (pl. Bonnya-Igal, Deseda, Szentbalázs, Bőszénfa). A téli gumiabroncsok használatára a Védelmi Bizottság a közösségi közlekedésben résztvevő cégek vezetőinek figyelmét is felhívta.

Az időjárás hatásainak mérséklésében a másik fontos követelmény a hatékony vezetés, aminek alapja az információ és a jó kommunikáció. Felhasználva a somogyi katasztrófavédelem 8 országra kiterjedő projektben való részvételét, a Védelmi Bizottság elnöke egy komplex gyakorlatot rendelt el. Ezen egy tavalyi vihar (az EMMA ciklon) hatásait modellezték.

Az óránkénti meteorológiai jelzésekre a katasztrófavédelem irányításával önkormányzatok, közigazgatási szervek és szolgáltatók, 20 szervezet 58 munkatársa kapott feladatokat, amit határidőn belül kellett végrehajtani. A fejlesztések eredményeként a belső kommunikációs csatorna – az erre kifejlesztett ún. Maraton rendszer – jól vizsgázott.

A meteorológia által adott képes információnak köszönhetően a felhasználó könnyebben és gyorsabban megítélhette a viharos szél területi kiterjedését és intenzitását. Ezek a lakosság áram, gáz, élelmiszer és egészségügyi ellátásának biztosítása szempontjából fontos gyakorlásokat, több kisebb egyeztetés is követi. A rendszer már az idei évben is több Balaton-parti eseménynél is a vihar előrejelzésével jól vizsgázott. Ilyen volt pl. a Balaton Sound, a szántódpusztai Pannónia Fesztivál vagy a Balaton átúszás.

A megyei védelmi bizottság többek között döntött arról, hogy melyek azok az elektromos fogyasztók amelyek egy elektromos probléma esetén a lakosság ellátása és a gazdaság működése szempontjából létfontosságának minősülnek (kórházak,ivóvízellátás, üzemanyagtöltő állomások, kenyérgyár).

A fentieken túl a Somogy Megyei Védelmi Bizottság a bizottság 2012. évi munkájáról és a 2013. évre tervezett tevékenységének fő irányairól fogadott el előterjesztést, majd az idei évi katasztrófavédelmi feladatok végrehajtását értékelte, beszámolót hallgatott meg az új Honvédelmi Törvényből eredő katonai igazgatási feladatok végzésének helyzetéről valamint a rendőrség átalakításából eredő szervezeti változásokról.

Címkék: rendkívüli időjárás, védelmi bizottság, felkészülés, kormányhivatal, Somogy, kék hírek