Róna László elmondta: az Emberi Erőforrások Minisztériuma az okozott kár mértékével azonos összegű, 3,5 millió forintos támogatást nyújt a temető mechanikus és elektronikus védelmére.

A támogatási szerződés elkészült, ő már alá is írta, és - mint arról csütörtökön a minisztérium tájékoztatta - hamarosan rajta lesz a tárca képviselőjének aláírása is, néhány napra rá pedig megérkezik a pénz a számlájukra - közölte Róna László.

Hozzátette: a hírről tájékoztatta Ilan Mor budapesti izraeli nagykövetet is, aki csütörtökön ellátogatott a temetőbe, és megnézte a helyreállított sírokat.

 

 

Ahogy arról a KaposPont korábban beszámolt: a kaposvári zsidó temetőben júliusban 57 sírt rongáltak meg ismeretlenek. A gyanúsítottakat - egy 22 éves és egy 23 éves helybeli férfit - október elején elfogta a rendőrség. Mint vallomásukból kiderült, ittasan dúlták fel a temetőt. Tettükre nem adtak magyarázatot. A ledöntött sírokat a Somogy Temetkezési Kft. és helyi vállalkozók néhány nap múlva helyreállították.

Róna László most arról számolt be, hogy amikor a történtek után Orbán Viktor kormányfő levélben kifejezte együttérzését, segítséget ígérte a helyreállításhoz. Mivel erre - az Emberi Méltóság Tanácsától az anyagok beszerzéséhez kapott 100 ezer forintnak és az önkéntes segítőknek köszönhetően - már nincs szükség, a kerítés megerősítésére és biztonsági berendezésekre kapnak támogatást a minisztériumtól - mondta a hitközség elnöke.

Jó hír az is, hogy a kaposvári rendőrkapitány nemrég arról tájékoztatta: az elkövetők kézre kerítésére magánszemélyek, valamint Gelencsér Attila, a somogyi közgyűlés elnöke, fideszes országgyűlési képviselő által felajánlott, a rendőrség számlájára átutalt 100-100 ezer forintot visszautalják, mivel nem volt rá szükség - tette hozzá.

Ilan Mor korábban - Áder János köztársasági elnök júliusi izraeli látogatásával kapcsolatban az MTI-nek nyilatkozva - kitért a kaposvári zsidó temetőben történt sírrongálásokra, és üdvözölte, hogy Orbán Viktor a zéró tolerancia elvét hangsúlyozta az antiszemita megnyilvánulásokkal szemben.

Forrás: MTI

 

Címkék: védelmét, megerősítik, zsidó, temető, Kaposvár, kék hírek