A törvényszék elnöke az első- és a másodfokú ítéletet egybevetve kívánja meghozni az állásfoglalását az ügyben arról, kezdeményez-e fegyelmi eljárást az első fokon ítéletet hozó Kovacsics Istvánnal, a siófoki bíróság elnökével szemben. Az ügyben szeptember 26-án, a Siófoki Városi Bíróságion született meg az elsőfokú ítélet, amely ellen a vádlott, Dániel Péter bűncselekmény hiányában történő felmentésért, az ügyészség pedig a büntetés súlyosításáért fellebbezett. A másodfokon eljáró Kaposvári Törvényszék még nem tűzte ki az újabb tárgyalás időpontját, azon várhatóan a másodfokú ítélet is megszületik.

A Somogy megyei Kerekiben május közepén állították fel Horthy Miklós egykori kormányzó szobrát, azt nem sokkal később Dániel Péter ügyvéd piros festékkel leöntötte, és "tömeggyilkos", illetve "háborús bűnös" feliratokat akasztott rá. Tettével mintegy százezer forintos kárt okozott.

Az ügyvéd ellen rongálás miatt indult büntetőperben első fokon, nem jogerősen a Siófoki Városi Bíróság kimondta a vádlott bűnösségét, de büntetést nem alkalmazott, csupán intézkedést, abból is a létező legenyhébbet, a megrovást.

A bíróság szóbeli indoklásában úgy fogalmazott: "a vádlottnak a szoborállítás elleni tiltakozása a jog által is méltányolt, erkölcsileg pozitív tartalmú és társadalmilag hasznos figyelemfelhívás volt, magatartásával azonban a szabad véleménynyilvánítás határait túllépte". A rongálási ügy indoklásában felmerültek a zsidótörvények és a kormányzó történelmi felelőssége is.

Kónya István, a Kúria elnökhelyettese, büntetőkollégiumának vezetője az ítélethozatalt követő napon közölte: nem helyénvaló, ha egy bíró erkölcsileg pozitívnak minősít erőszakos cselekményt, például egy szoborrongálást. Továbbá a bíróságnak mindig ügyelnie kell arra, hogy kerülje a cselekmények történelmi vagy politikai értékelését.

Horthy szobor


Busch Béla, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara büntetőjogi tanszékének vezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy nyilatkozott a múlt héten, hogy álláspontja szerint bíró nem nyilváníthat politikai véleményt, ha mégis megteszi, akkor fegyelmi következményekre számíthat. Busch Béla a kúriai vezető álláspontját megerősítve kiemelte, hogy a vádbeli cselekmény mint politikai véleménynyilvánítás lehet szimpatikus vagy kevésbé szimpatikus, de a cselekmény mindenképpen átlépi a jogellenesség határát, és rongálást valósít meg. Véleménye szerint az indoklás nem felel meg annak a bírókkal szemben támasztott alapvető követelménynek, hogy semlegesek legyenek, ne foglaljanak úgy állást, ahogyan a siófoki bíró.

Az ítéletet követő napon Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője gyalázatosnak, érthetetlennek, megmagyarázhatatlannak és cinikusnak minősítette a siófoki bíróság döntését. Emlékeztetett arra, hogy Budaházy Györgyöt és társait a Szabadság téri szovjet emlékmű 2006-os megrongálásáért pénzbüntetésre és felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság. Az ellenzéki párt nyomatékosan felkérte Navracsics Tibor igazságügyi minisztert, hogy kérjen tájékoztatást az Országos Bírósági Hivatal elnökétől a szovjet emlékmű és a Horthy-szobor megrongálása megítélésének ilyen mértékű különbözőségéről.

(mti)

Címkék: péter, horthy, dániel, bíró, ítélet, szobor, kék hírek