Itt újabban már a temetőkből is elviszik a fém kegytárgyakat és a kovácsoltvas kapukat. A kormány szigorítaná a színesfém- kereskedelmet. Ezzel próbálná visszaszorítani a jelenséget.

Nemrégiben számolt be a Kapospont arról, hogy fémtolvajok fosztogatják a kaposvári Keleti temetőt. Több sírról ŰŰvasláncokat, kovácsoltvas kerítéselemeket loptak el, a sírboltokat övező vaskapukat pedig egyszerűen leemelték a helyükről. A kár elérheti egyenként a százezer forintot.

- Sajnos az elmúlt években állandó probléma volt a fémlopás, ebben benne van a nemesfém, illetve a vasanyagoknak az eltulajdonítása, mind a kettő jelentős értéket képvisel. Viszonylag kis súlyú tárgyakról van szó, az okozott kár nagységrendekkel több mint a várható bevétel - mondta a Somogy Temetkezési Kft. igazgatója, Puskás Béla.

Országszerte gondot okoznak a fémtolvajok. A rendőrség statisztikája szerint 2011-ben több mint 8500 színesfém, illetve kábellopást jelentettek be. A legtöbb lopás Pest megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében követték el tavaly. Somogy a harmadik a sorban. A megyei kapitányság adatai szerint idén 5 %-kal csökkent az ilyen jellegű bűncselekmények száma.

- Az idei évben a marcali és a fonyódi rendőrkapitányság nyomozóinak is sikerült olyan betöréssorozatot felderíteniük, aminek során a bűnözők különböző lakóingatlanok faláról szedtek le gázvezetékeket és ezzel komoly károkat okoztak a tulajdonosoknak - mondta a Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság sajtószóvivője, Karsay Kornél.

Manapság már nem könnyű kétes eredetű vashulladékot leadni a MÉH telepeken. Iratok nélkül senkivel nem állnak szóba és még a jövedelemadót is levonják az összegből.   

- Ha arról beszélünk hogy vasúti sin, vagy csatornafedél azt ki tudjuk mi szűrni, ezeket mi nem is vehetjük át, meg nem is vesszük át ezeket az embereket vagy elküldjük, vagy a hatóságot értesítjük róla - mondta a Somogy Metál Kft. ügyvezetője, Váldi Zoltán.

A kormányzat leginkább az illegális, gyakran családi házak udvarán működő fémtelepeket számolná fel. Szigorítanák a lomtalanításkor összegyűjtött fémek leadását, valamint korlátoznák a kertben tárolható vashulladék mennyiségét. Emellett engedélyeznék, de szigorú ellenőrzéshez kötnék a vasúti sínek, felsővezetékek, szobrok és kegytárgyak átvételét. Arra számítanak, ezzel jelentősen visszaszorulna a fémlopás az országban.

Címkék: méhtelep, milió, fém, kár, tolvaj, rendőrség, kék hírek