Ezzel kapcsolatban szerdán írt alá megállapodást dr. Paller Judit, az ÁNTSZ országos tisztifőorvosa és Dávid Ilona MÁV elnök-vezérigazgató, valamint Ungvári Csaba MÁV-START vezérigazgató.

A MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt., valamint az ÁNTSZ Országos Tisztiorvosi Hivatal közötti megállapodás a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását célozza. Az együttműködés eredményeként csökkenhet a dohányzási tilalmat megszegők száma mind a vonatokon, mind a vasútállomásokon, megállóhelyeken.

A népegészségügyi szakigazgatási szervek kistérségi intézeteinek hatósági ellenőrei illetékességi területükön a belföldön közlekedő menetrendszerinti személyszállító vonatokon bármikor végezhetnek ellenőrzést. Az ellenőrzés idejére – igazolványukat felmutatva és az ellenőrzés részleteit közölve a vezető jegyvizsgálóval –felszállhatnak a vonatra, s ott tartózkodhatnak az ellenőrzés végéig. A hatósági ellenőrzésről minden esetben jegyzőkönyv készül. A vasúttársaság azokon a vonatokon, ahol vasútőr teljesít szolgálatot, kíséretet is biztosít az ellenőrök mellé. A vasúttársaságok az ÁNTSZ-szel közös ellenőrzéseket is szerveznek a jövőben, hogy az illegális dohányzás megszűnjön a vonatokon, állomásokon.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény értelmében 2012. január 1-től tilos a dohányzás minden személyszállító vonaton, közösségi közlekedési eszköz igénybevételének céljából létesített, illetve erre kijelölt megállóban, várakozó helyen, illetőleg helyiségben, valamint nyílt légterű megálló, várakozó hely esetén annak külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül. Továbbá tilos a dohányzás a közforgalmú vasúti szolgáltatás nyújtására szolgáló vasúti üzemi létesítmények és a vasúti pálya tartozékainak személyforgalom számára megnyitott területein.

Címkék: betartás, dohányzási tilalom, MÁV, ÁNTSZ, vonat, ellenőrzés, kék hírek