Nézze meg a videót!

 

A katasztrófavédelem segítségét is kérték a mocsaras területről való kijutáshoz.

Egy hőlégballon pilótájától érkezett a segélykérés szerdán este a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeletére. A bejelentő egy turistákat szállító hőlégballont vezetett, a sötétedés közeledtével alkalmas leszállóhelynek vélte Vörsön a vasút és a Zala folyó közötti területet. A leszállást követően derült ki, hogy lápos mocsaras területre landoltak, ahonnét nem tudnak kijutni. A ballon fedélzetén összesen tizenkilencen tartózkodtak, a pilóta valamint orosz, osztrák, német és magyar nemzetiségű utasai.

Az esethez riasztották a Keszthelyi tűzoltókat, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálatát (KMSZ), valamint a KÖTÉL Egyesületet, akik speciális felszerelésükkel vonultak a helyszínre. Bodó László az egyesület elnöke a KaposPontnak elmondta: egész éjjel mentettek az ingoványos területen. Mindenkit épségben kihoztak a partra.

A katasztrófavédelem egységei bejutottak a hőlégballonhoz, meleg takarókat és védőitalt juttattak a mocsárban rekedt személyekhez, amíg a kimenekítéshez szükséges ösvényt kialakították a területen.

A tizenkilenc személyt reggel hét órára az egységek biztonságban eljuttatták a szárazföldre, ahol a kísérő földi személyzetük és a mentők vártak rájuk.

A légi jármű utasai orvosi ellátásra nem szorultak.

A helyszínen a hőlégballonokat üzemeltető keszthelyi cég ügyvezető igazgatója, Kollár Gábor a KaposPontnak elmondta: az utasok közül senkinek nem esett bántódása. A technika sem sérült meg. A cég vezetője úgy tudja: a légügyi hatóság nem minősítette balesetnek az esetet.

Kollár Gábor hozzátette: a pilóta a géppel egy rossz légáramlatba került, sötésedés előtt le kellett tennie a gépet, mert erre a törvény kötelezi. Egy megközelítehetlen nádasba tette le a hőlégballont.

A gépen 19 vendég turista utazott, akik - elmondásuk szerint - jól viselték a megpróbáltatásokat. A gépet üzemeltető cég nemzetközi vezetője hozzátette: 5 év alatt 300 balesetmentes repülés áll mögöttük, ez az első ilyen esetük.

Címkék: félrkerült, nádasban, landolt, hőlégballon, reggel, éjszaka, kék hírek