Ők gyakran néhány héten belül előkerülnek. Szakemberek szerint azonban a csellengők gyakran válnak bűncselekmények áldozatává, vagy éppen elkövetőivé.

Felszabadultan játszanak a toponári gyermekotthon lakói a Virágfürdőben. Nevelők vigyáznak rájuk. Jól érzik magukat, így eszük ágában sincs elszökni. Pedig a statisztika szerint az intézetekből lóg meg a legtöbb fiatal. 2010-ben csaknem 700, míg tavaly fele annyi esetben tűntek el somogyi intézetekből. A családokból azonban egyre többen szöknek meg. Csaknem másfélszer több bejelentés érkezett a rendőrségre, mint két éve.

- A buli, a haverok, a szerelmi kapcsolatok, tiltott kapcsolatok adhatnak okot a szökésre - mondta a Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság sajtóreferense, Méhes Dóra.

A rendőrség 24 órán belül kiadja a körözést. Minden életkorból találni csellengőket, de többségük fiatal.

- A veszély faktora vagy a veszély forrása a kamaszoknál van. Mert ők már tényleg olyan veszélynek vannak kitéve, olyan kalandoknak, amik nem feltétlenül kellenek. Az életkorukhoz nem illeszkednek, akár olyan embereknek a társaságába keveredhetnek, akik olyan elveket és normákat vallanak, amelyek nem megfelelőek - mondta a pszichológus, Szigethi Mónika.

A szakember szerint ezért a szülőknek ügyelniük kell az egyensúlyra: korlátokkal de viszonylagos szabadsággal kell nevelniük gyereküket. A lényeg, hogy mindig tudják kivel, mit csinálnak a gyerekek. A csellengők ugyanis gyakran válnak bűncselekmények elkövetőivé vagy áldozatokká.

Címkék: korlátok, csellengők, eltűnt gyerekek, szülők, kék hírek, nyár