- Az ellenőrzés során a hatóság mintegy három tonna élelmiszert foglalt le. Az élelmiszer csomagolását illegálisan végezték, nem megfelelő higiéniai körülmények között. Az ellenőrök vizsgálják az állati eredetű élelmiszerek eredetét. A vizsgálat során szeretnének választ kapni arra, hogy honnan származik az áru és kinek értékesítették azt. A kőbányai illegális csomagolóhoz az ellenőrök egy helyszíni ellenőrzés után jutottak el - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára, Bognár Lajos.

A helyettes államtitkár közölte: az illegális tevékenység következménye várhatóan élelmiszerlánc-felügyeleti bírság és büntető feljelentés lesz. Az illegális létesítményben uralkodó állapotokról Bognár Lajos nem beszélt részletesen - mondván, folyik a vizsgálat -, de példaként említette: nincs folyóvíz, és a hús kezelésére szolgáló munkafelületek sem felelnek meg az előírásoknak.

A helyettes államtitkár a cég nevét nem tudta pontosan megmondani, mivel az eddig ismert valamennyi dokumentumon hamis vagy nem létező cégnevek szerepelnek. Többek között ez is a vizsgálat tárgyát képezi - tette hozzá. Megemlítette: például egy Somogy megyei, 2009-ben megszűnt, de engedélyezett létesítmény nevét is felhasználta csalárd módon a most vizsgált "üzem". Az árut - ami az információk szerint baromfihús -, aminek nyomán Kőbányára eljutottak az ellenőrök, a Forma-1-es rendezvényen találták, helyszíni ellenőrzés során. Úgy tűnik, az illegális áru nagy tételben nem került kereskedelmi forgalomba, de ez is a vizsgálat körébe tartozik. A bírság összege a vizsgálat eredményétől függ - közölte újságírói kérdésre Bognár Lajos.

Az Országgyűlés nemrég módosította büntető törvénykönyvet, hogy ilyen és hasonló ügyekre szigorúbb szabályokat lehessen alkalmazni - közölte a javaslat egyik benyújtója, Tarnai Richárd (KDNP) parlamenti képviselő, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője.

(mti)

Címkék: cégnév, hús, üzem, illegális, somogy, kék hírek