A hétvégi nemzeti minősítő gyakorlatot a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezte meg a Magyar Búvár Szakszövetség és a BM OKF Országos Polgári Védelmi Főfelügyelőség szakmai felügyelete mellett.

mentőbúvár minősítő 1

A kétnapos nemzeti búvár-minősítést a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, mint vendéglátó szervező nevében, Dr. Horváth Jenő tű. ezredes, igazgató nyitotta meg. A Búvár Nemzeti Minősítő Bizottságban társadalmi szervezetek részéről részt vett Sopronyi Richárd a Magyar Búvár Szakszövetség technikai alelnöke, Szatmári Zsolt a szakszövetség katasztrófavédelmi összekötője és Rubecz József búvár szakoktató. A szakmai feladatokat Baranya Károly tű. alezredes, igazgató-helyettes ismertette.

mentőbúvár minősítő 2

A két nap alatt a szervezetek háromfős búvárcsoportjai gyakorlati feladatokon keresztül teljesítik a Nemzeti Minősítési Rendszerben meghatározott mentőbúvár alapkövetelményeket. A feladatok közt fizikai állóképességükről, szakmai rátermettségükről, életmentési, elsősegély nyújtási ismeretükről, árvízi feladatmegoldó -, vízi kutató -, tájékozódó - és víz alatti együttműködési képességükről adnak számot.

mentőbúvár minősítő


Az összetett feladatok alatt a búvár csoportok feladata volt:
-       a szabad partszakaszon árvízi védekezés bemutatása,
-       az életmentés,
-       a vízbe süllyedt gépjárműből az áldozatok kimentése,
-       a víz alatti felderítés és tájékozódás,
-       a nehéz tárgy vízből történő kiemelése,
-       összehangolt mentés végrehajtása.

mentőbúvár minősítő 3


A minősítő bizottság elnöke Jackovics Péter tű. alezredes, a BM OKF műveletirányítási főosztályvezető-helyettese a gyakorlatot megfeleltre értékelte. A minősítő bizottságban részt vett Domján Gábor tű. őrnagy és Antalicz Loránd tű. százados, polgári védelmi főfelügyelő. Sikeres minősítést szerzett négy önkéntes mentőszervezet:

1.      a Bakony Mentőcsoport (MTTSZ Veszprém Megyei Búvárklub),
2.      a Moson Mentőcsapat (Deepex Iparibúvár Szolgálat),
3.      a Nyír Mentőcsoport (Kelet-Magyarországi Speciális Mentő Egyesület),
4.      a Savaria Dive Sportegyesület és Búvárklub.

Az ország több megyéjéből érkezett résztvevő szervezetek lettek az országban az elsők, akik megszerezték a mentőbúvár tevékenység végzéséhez szükséges minősítést.  

2012. október 1-től csak a Nemzeti Minősítő Rendszer keretében megszerzett minősítés birtokában vehetnek részt az önkéntes mentőszervezetek a katasztrófavédelem munkájában.

mentőbúvár minősítő 4

Fotók és forrás: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Címkék: mentőbúvár, minősítő, nemzeti, katasztrófavédelem, Somogy, kék hírek