A bombát este 19 órakor robbantották fel egy másik úgynevezett szárnyasaknával.

Nézze meg a Lellén készült videót!

Hétfő délelőtt a balatonlellei Virág utca végén található szabad strandon egy fürdőző nő a parttól 20 méterre a vízben talált egy kb. 30 cm hosszú, buzogány alakú tárgyat, melyet szemügyre vett, majd visszadobta a tóba. Mivel a tárgyról nincs pontosabb információ, a helyszínt a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a balatonlellei rendőrőrs járőrei biztosítják 250 méteres körzetben a szárazföldön és a vízen egyaránt. A honvédség tűzszerészei Budapestről tartanak a helyszínre.

Később a honvédség tűzszerészei a helyszínre megérkeztek és megállapították, hogy a múltkorihoz hasonló POMZ 2 típusú repeszakna. A helyszínről elszállították és a honvédség tűzszerészei központi helyükön gondoskodnak megsemmisítéséről.

Eközben 14:00 óra körüli időben a siófoki „Újhelyi strandon” is találtak a fürdőzők a parttól 200 méterre az 1 m 20 cm-es vízben egy szárnyas aknának látszó tárgyat, a BVRK a vízben biztosít és várják a Honvédségi tűzszerészeket.

Június végén ugyanezen a Virág utcai strandon szintén találtak egy szovjet gyalogság elleni repeszgránátot. Erre is egy fürdőző bukkant, visszadobta, de ezt meglátta egy szolgálaton kívüli tűzszerész, aki értesítette a kollégáit. Akkor 500 méteres távolságban lezárták a móló környékét. A repeszaknát később az irmapusztai hulladéklerakóban robbantották fel a honvédségi tűzszerészek.

Mindössze 10 nappal korábban a siófoki Nagystrand vízéből került elő egy rozsdás gránát. Ezt ott a vízben robbantották fel a tűzszerészek, a parton összesereglett német turisták tapsvihara közepette.

Történészek szerint sok hasonló lövedék lehet a tóban, mert a második világháborúban a Balaton volt a harci repülőgépek vészleoldó területe, számos tüzérségi gránátot dobtak a hullámok közé. Ezek a Balaton idei sekély vízállása és tiszta víze miatt könnyebben a felszínre kerülnek, láthatóvá válnak.

A rendőrség kéri, hogy ha ilyen vagy ehhez hasonló tárgyat vélnek felfedezni a vízben, akkor ne nyúljanak hozzá, azonnal kérjenek segítséget a hatóságoktól az ingyenesen hívható 107-es telefonszámon vagy a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság szintén ingyenesen hívható 1817-es telefonszámán!

Késő délutánra egy tüzetesebb tűzszerészeti vizsgálat után kiderült, hogy a siófoki tárgy nem bomba volt, hanem egy korábban elsüllyedt bója egyik darabja.

Címkék: Lelle, tűzszerész, gránát, strand, Siófok, kék hírek