A vádlott, egy 36 éves mosdósi férfi őstermelőként gombatermeléssel foglalkozott. 2010. december 21-én délelőtt a neki alkalmi munkát végző sértett a batéhoz közeli Rákópusztán már letermelt használt zsákokat hordta ki a gombatermesztő telep pincéjéből. Az idős férfi a munka közben beleivott egy fél literes üdítőitalos műanyag palackba, melyben a munkáltatója szabálytalanul, a gombatermesztés során fertőtlenítésre használt vegyszert, formalint tárolt.

A mérgezést követően az idős férfit azonnal kórházba szállították, életét azonban nem tudták megmenteni.

A halála közvetlen okozati összefüggésben áll a formalin mérgezéssel és azzal, hogy a vádlott a veszélyes vegyszernek minősülő mérgező anyagot nem a jogszabályoknak megfelelő módon tárolta.

E tényállás alapján az elsőfokú bíróság a vádlott bűnösnek mondta ki foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében, ezért 1 év fogházbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette, egyben előzetes mentesítésben részesítette.

A Kaposvári Törvényszék ítélete ellen a vádlott és védője enyhítés érdekében, az ügyész a vádlott terhére eltérő minősítés és a büntetés súlyosítása érdekében jelentett be fellebbezést.

A Pécsi Ítélőtábla a törvényszék ítéletét megváltoztatta, a vádlott büntetését 1 év 10 hónap fogházra súlyosította, egyebekben az elsőfokú bíróság határozatát helybenhagyta.

Nézze meg a videót!

 

Címkék: formalin, formaldehid, Rákópuszta, törvényszék, gomba, kék hírek