A 35 éves bodrogi nőt az ügyészség 14 életévét be nem töltött személy elleni emberölés bűntettével vádolta. A nő 2000-ben létesített élettársi kapcsolatot egy falubeli férfivel, 2002-ben egy fiuk született. 2010 őszén az asszony észrevette, hogy terhes, mert megmozdult a gyermek. Mivel az apa nem akart újabb közös gyereket, a nő eltitkolta a terhességét, félve élettársa reakciójától. 2011 januárjában egy reggel, amikor a vádlott egyedül volt otthon, megindult a szülés. 6 óra tájban a fürdőszobába ment, és egy félóra alatt a fürdőkádban egy 54 centi hosszú, életképes leánygyermeket szült.

A nő a kád melletti polcról levett egy 6,5 centi vágóélű ollót, azzal elvágta a köldökzsinórt, majd a gyerek nyakát. A csecsemő néhány perc alatt elvérzett. A holttestet törölközőbe csavarta, majd egy nylonzsákba tette, és a konyhai 200 literes fagyasztóba helyezte. A méhlepényt a köldökzsinórral együtt lehúzta a vécén. A halott csecsemőt az apa fedezte fel 2011 november 22-én. Az elmeorvos szakértői vizsgálat szerint a nő személyiségzavarban szenved, de ez nem jelent kóros elmeállapotot, cselekménye következményeit fel tudta mérni. A gyilkosságot erős érzelmi hatás okozta pszichogén tudatzavarban követte el, ez súlyos fokban korlátozta, hogy tette következményeit felismerje, és ennek megfelelően cselekedjen.

A mai tárgyaláson az anya azt mondta, nem emlékezett a történtekre, a szülés után tudatzavarba került. Az utolsó szó jogán elsírta magát, és azt mondja, nem érti mi történt, és gyűlöli magát azért, amit tett. Élettársa is vallomást tett. A férfi azt mondta, nem vette észre, hogy párja terhes, mert télen vastag ruhákat hordott. Hozzátette: nem bántotta a feleségét, de egyszer egy pofont adott neki, mert nem tartott rendet, nem mosogatott, takarított. A férfi a bíróságon is megerősítette, hogy nem akart újabb gyereket, ezt csak egyszer mondta el élettársának, nem vitatkozott. Az apa találta meg a gyermeket a fagyasztóban, amikor virslit keresett, ezután rémülten rohant a szomszédba, ahol egy rendőr lakott, segítséget kérni. A nő egyébként nyáron pakolt a fagyasztóládába, nem engedett másnak ott rendet rakni. Azt mondta: mindannyiszor, amikor kinyitotta a hűtőt, eszébe jutott a gyerek, de nem foglalkozott vele, nem gondolt rá úgy, mint egy kis emberre.

Az igazságügyi szakértők megerősítették, hogy a nő tudatzavarban gyilkolt, és nem emlékszik a részletekre. Házasságát úgy élte meg, mint aki lelki terror alatt van, visszahúzódás magába roskadás jellemezte, problémáit elfojtotta, állították. Az ügyész vádbeszéde szerint a nőt közöny, érzéketlenség, és csak késői bűntudat jellemezte. A védelem enyhe büntetést kért az orvosszakértői véleményre hivatkozva.

A bíró végül 3 év börtönre ítélte a gyilkos anyát, és megszüntette a szülői felügyeleti jogát a nagyobb gyermek vonatkozásában. Gerincig hatoló brutális vágás ölte meg a csecsemőt, szögezte le. Indoklásában kifejtette: a vádlottnak már volt egy gyermeke, sőt egy abortusza is, megtalálhatta volna a megoldást a problémájára. Az viszont azt igazolja, hogy tudott normálisan gondolkodni, hogy 10 hónapon át a hűtőben tartotta a csecsemő holttestét, holott később elrejthette, eláshatta volna. A szakértők véleményével alátámasztott tudatzavarra való tekintettel adott enyhébb büntetést a bíró, enélkül az anya minimum 10 év börtönt kaphatott volna.  Az ítélet nem jogerős: az ügyészség súlyosabb fegyházbüntetést, a védelem enyhítést kért. Az ügy másodfokon a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.           

Címkék: Bodrog, gyilkos, újszülött, anya, csecsemő, kék hírek