Ahogy korábban arról beszámoltunk: Szima Judit ellen júniusban rendelt el nyomozást a Kaposvári Nyomozó Ügyészség, hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények elkövetésének gyanújával. Az előzetes letartóztatás hosszabbítására azért volt szükség, mert fennállt a bűnismétlés és a bizonyíték megsemmisítés veszélye.

Horváth Szilárd, a Somogy Megyei Főügyészség vezetője közölte: a Kaposvári Nyomozó Ügyészség befejezte a nyomozást Szima Judit, a TMRSZ főtitkára és 9 társa ellen indított bűnügyben; a vádiratot és a mintegy 21 ezer oldalnyi nyomozati iratot május 4-én eljuttatta a Szekszárdi Városi Bíróságra. Az ügyészség a bírósági tárgyalásra a 10 vádlott, 75 tanú beidézésére és 77 tanú vallomásának felolvasására tett indítványt - tette hozzá közleményében a főügyész.

A főügyész közölte: a vád szerint az előzetes letartóztatásban lévő Szima Judit saját gépkocsija használata során 2009 februárja és 2011 januárja között valótlan tartalmú útiköltség-elszámolásként mintegy 8 millió forintot tulajdonított el a szakszervezet általa kezelt pénzéből, de 2008-tól kezdődően két társával együttműködve másfél millió forintot utalt át azoknak fiktív hivatali útiköltség-elszámolásként.

Nézze meg korábbi videónkat!

 

Ezen túlmenően a vádlott az arra jogosult testület hozzájárulása nélkül szekszárdi lakóingatlanján - ami egyben a TMRSZ székhelye is volt - az ingatlan modernizálását szolgáló beruházásokat végeztetett el, amelynek ellenértékét, több mint 18 millió forintot a szakszervezet pénzéből egyenlítette ki - ismertette a főügyész. A vádlott továbbá valótlan tartalmú segélyezési kérelmek és fiktív útiköltség-elszámolások révén fizetett ki különböző juttatásokat a bejelentés és munkaszerződés nélkül dolgozó munkatársának, illetve fiktív útiköltség-elszámolásokkal fedezte kollegáinak túlóráit, ezzel az állami költségvetésnek mintegy 1,4 millió forint vagyoni hátrányt okozott - írja az MTI.

Az ügyészség azzal is vádolja a TMRSZ főtitkárát, hogy az 2011 márciusában valótlan tartalmú kiküldetési rendelvényeket felhasználva 172 ezer forint vagyoni hátrányt okozott az Európai Szociális Alapnak.

A Kaposvári Nyomozó Ügyészség 2011. június 2-án "konkrét adatokkal alátámasztott feljelentés alapján hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt rendelt el nyomozást a TMRSZ működése során elkövetett cselekmények miatt ismeretlen tettes ellen". Szima Juditot még aznap - jelentős értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztás, valamint jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűncselekmények megalapozott gyanújával - őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték.

A Kaposvári Városi Bíróság 2011. június 6-án megszüntette a szakszervezeti vezető előzetes letartóztatását, ellene lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el Létavértesre. Az ügyészség indítványára 2011. november 27-én Szima Juditot ismét előzetes letartóztatásba helyezték a büntetőeljárás meghiúsítása, valamint a bűnismétlés veszélye miatt, továbbá azért, mert megszegte a lakhelyelhagyási tilalmat.

 

Címkék: Kaposvári Nyomozó Ügyészség, Szima Judit, előzetes, vádlott, vádemelés, kék hírek