Emberölés bűntettének kísérletével vádol az ügyészség egy 40 éves horvát férfit. A pozsegai Igor Z., és barátja, Davor D. 2000 augusztusában szórakozni jöttek Magyarországra. Barcson egy lakást béreltek. A vádirat szerint augusztus 18-án este fél 9-től együtt italoztak egy barcsi üzletsoron. Ott volt a sértett is, egy barcsi roma férfi három barátjával. Ők előbb egy presszóban ruletteztek, majd a szomszédos bárban szeszes italt fogyasztottak. Hajnalban közelebbről meg nem állapítható okból a két társaság között összetűzés alakult ki. Davor D. folyamatosan kihívóan nézte, méregette a barcsiakat. Fél 4-kor a bárpultnál ült a két horvát. A sértett odalépett hozzájuk, hogy tisztázza a konfliktust. Ő is kihívóan bámulni kezdte a délszlávokat. D. ekkor elővett egy pisztolyt, ami a derékszíjába volt tűzve, csőre töltötte, és fenyegetően megmutatta neki. A sértett erre elővett egy 8 és fél centiméter pengehosszúságú, japán gyártmányú kést, és ő is megmutatta. A kijárat felé intett a szemével, hogy menjenek, és kint rendezzék le a nézeteltérést. A horvátok elfogadták a kihívást, kiléptek a teraszra, a barcsi férfi késsel a kezében követte őket.

tárgyalás

Szembefordultak egymással, majd D.a mennyezetbe lőtt, majd a pisztolyt a sértettre, és az ott lévő vendégekre fogta, majd újra a plafonba eresztett egy golyót. Ezután Z. elvette a lőfegyvert a barátjától, és a teraszra vezető lépcsőig hátráltak. A sértett késsel a kezében utánuk eredt, ezért Z. a lépcső alján célzott lövést adott le rá. A lövedék áthatolt a bal kezének tenyerén. A sebesült férfi menekülni kezdett a terasz felé, Z. ekkor négyszer tüzelt rá. Egy golyó eltalálta a fenekén, eltörte a combcsontját, és a combizomba fúródva akadt el. A többi lövedék a mennyezetbe fúródott, az egyik áthatolt egy pad párnázott támláján. Az ügyészség szerint Z. ölési szándékkal lőtt a lépcső aljáról, illetve attól 4-5 méterre eltávolodva. Végül a két horvát elmenekült, BMW személygépkocsijukkal elhagyták az országot. Igor Z.-t nemzetközi elfogatóparancs alapján tíz év múlva fogták el Szerbiában 2011 augusztusában, és átadták a magyar hatóságoknak.

tárgyalás

A mai tárgyaláson, ahol a horvát nagykövetség munkatársai is ott voltak, bilincsben hozták a Igor Z.-t. A férfi szóban nem tett vallomást, egy korábban megírt vallomását tolmács olvasta fel. Eszerint önvédelemből lőtt, halálos sérülést nem akart okozni, ezért a kezét-lábát célozta ellenfelének. Rendőrként dolgozott, és a délszláv háború veteránja, a harctéren szerezte a tapasztalatait, állította önmagáról. A horvát férfi csak arra lett figyelmes, hogy a barátja a levegőbe lő, azért vette el tőle a pisztolyt, hogy nagyobb baj ne legyen. Először a késes férfi kezét lőtte meg, aki eldobta a pengét, de lehajolt érte, ekkor lőtte lábon, de a magyar férfi megcsúszott a lépcsőn, ezért találta el a farpofáját a golyó.

tárgyalás

Börtönőrök bilincsben hozták a sértettet, a barcsi férfit, aki más ügyben kiszabott szabadságvesztését tölti. A meglőtt férfi felismerte a pisztolyos horvátot a vádlottban. A kigyúrt, erős testalkatú, tetovált férfi azt mondta, ő játékgépezett a presszóban, amikor a társai szóltak, hogy a délszlávok bámulják, integetnek, és beszólogatnak neki, provokálják. Ezért ment oda, és azért vette elő a kését, mert ellenfelei fegyvert rántottak, és a fejükkel integetve hívták ki a presszó elé, ahol a magasabb horvát a terasz plafonjába lőtt. " Folyamatosan lőttek rám", panaszolta a barcsi férfi. Korábbi, tavaly szeptemberben és még 2000-ben tett vallomásaiban azonban néhány részletre másképp emlékezett. Abban sem volt pontos, mikor vették elő a horvátok a pisztolyt, az események után rögzített vallomása szerint pedig a bár akkori horvát tulajdonosa korábban szólt neki, hogy kinézték maguknak a délszlávok, és elmentek fegyverért. A vallomásai eltéréseit azzal magyarázta a sértett, hogy 2000-ben nyugtató hatása alatt állt a kórházban a golyók okozta sérülései miatt. Ítélet később várható.

tárgyalás

Címkék: lövés, bár, pisztoly, horvát, Barcs, kék hírek