A volt szocialista államtitkár a pénteken a Fővárosi Bíróság előtt elmondta: nem kívánt személyekről adatokat gyűjteni, hiszen akkoriban mindenki tudta ki-kivel vadászik. Hozzátette: az adatok beszerzésével a közéletet kívánta megtisztítani. Célja pedig az volt, hogy feltárja a gazdasági-politikai elit részvételével zajló ingyenes vadászatok mechanizmusát. Elmondása szerint a törekvéseivel kapcsolatban saját pártján belül is falakba ütközött.

Keller László a tárgyaláson vitatta, hogy a megszerzett adatokból politikai előnye származott volna, hiszen véleménye szerint pont emiatt szűnt meg két év elteltével, 2004-ben az államtitkári funkciója.

Mint arról korábban a KaposPont is beszámolt: hivatali visszaélés miatt emelt vádat a Fővárosi Bíróság előtt a Központi Nyomozó Főügyészség Keller László volt közpénzügyi államtitkár és országgyűlési képviselő ellen. A vád szerint 2004 tavaszán a közpénzügyi államtitkár jogellenesen gyűjtött adatokat a Somogy megyében 2001. évtől történt vadászatok ügyében.

A Keller László államtitkár által – az érintettek hozzájárulása nélkül – bekért dokumentumok olyan, a vizsgált vadászatokon résztvevőkkel kapcsolatba hozható személyes adatokat tartalmaztak, amelyekből az érintettek személyére, vadászati szokásaira, személyi kapcsolataira, anyagi helyzetére, gazdasági, politikai kapcsolatrendszerére lehetett következtetni.

Az ügyészség közleménye szerint "a Miniszterelnöki Hivatal egykori közpénzügyi államtitkára, volt országgyűlési képviselő" 2004-ben indított vizsgálata jogellenesen adatokat gyűjtött a Somogy megyében 2001-től történt vadászatok ügyében. Ennek során egyebek mellett a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól, a megyei földművelésügyi hivataltól és vadászati társaságoktól okiratokat kért be.

Címkék: keller, visszaélés, hivatal, államtitkár, szocialista, tárgyalás, kék hírek