Vesztegetést színlelve, folytatólagosan elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntettével vádol az ügyészség egy 31 éves nagykőrösi, egy 29 éves teleki, és egy 52 éves nagykőrösi nőt. A vádlottak régóta barátok, a jogosítvánnyal nem rendelkező nagykőrösi férfit a teleki cimborája sofőrként szállította, a középkorú asszony pedig a házvezetőnője volt. Csalás miatt már voltak büntetve. Az elsőrendű és a másodrendű vádlott 2008 nyarán egy Siófokhoz közeli panzióban szobát béreltek. A nagykőrösi férfi rövidesen összebarátkozott a szállodás házaspárral. A panziósok elmesélték, hogy 97 szeptemberében 1 millió 800 ezer forint kölcsönt adtak egy budapesti férfinak azzal, hogy októberben visszafizeti. 2008 nyaráig azonban csak 300 ezer forintot törlesztett.

Ezt hallva a nagykőrösi férfi felajánlotta, hogy barátjával, egy pénzbehajtó cég vezetőjével vállalják a hiányzó összeg megszerzését kamatostól. Valójában azonban valótlan okokra hivatkozva pénzt akart kicsalni tőlük. Később, hogy a történetet erősítse, a nagykőrösi nő telefonon felhívta a panziós férfit. A fővárosi adós titkárnőjeként mutatkozott be. Arra kérte a hitelezőt, hogy ne fenyegessék a főnökét, fizetni fog. Megkérdezte, hogy mennyivel tartoznak. A szállodás 13 millió forintot mondott, a nő azt ígérte, hogy 15 millió adnak. Egy hét múlva a nő újra telefonált, és azt kérte, hogy a főnökét engedjék el, és az elvitt Mercedes terepjáróját adják vissza, mert az adóst elrabolták, barátait életveszélyesen bántalmazták a pénzbehajtók. Az elsőrendű vádlott is azt mondta a szállodásnak, hogy a pénzbehajtók elvégezték a munkájukat, a bérüket ki kell fizetni. Erre 1 millió 200 ezer forintot kért és kapott a panzióstól. Az elvitt terepjárójáról azt mondta, hogy értékesítik, ha az adós nem fizet.

Másnap közölte, hogy nincs meg a pénz, ezért a kocsit egy Fornetti kamionba rejtve Romániába csempészik. Ezért azonban egy pénzügyőrt meg kell vesztegetniük, erre 500 ezer forintot kértek és kaptak euróban a szállodástól. Néhány héttel később azonban egy ismeretlen férfi telefonon felhívta a panzióst. Magát a BRFK egyik nyomozójának adta ki, és közölte, hogy házaspár felbujtó az adós elleni bűncselekményekben, ezért börtönbe kell menniük. Ő azonban hajlandó elsimítani az ügyet, ha a nagykőrösi férfi lebuktat egy autótolvaj bandát. Egy hét múlva a csaló férfi azt mondta, hogy az autó megérkezett Romániába, ki kell utazniuk, hogy átvegyék a vételárát, mert el is tudták adni. Autón indultak volna útnak, de a nagykőrösi férfi kapott egy telefonhívást. Eljátszották, hogy a nyomozó figyelmezteti, forduljanak vissza, mert a BRFK emberei követik őket. Később az álnyomozó azt is közölte, hogy az adós elégedetlen a rendőrök munkájával, ezért az ügyészségen is feljelentést tett, de egy rokona, dr. Huszka Péter ügyész vette át át az ügyet. Ő segíteni fog, és sms-ben küld majd utasításokat az elsőrendű vádlottnak.

A nagykőrösi férfi vett egy mobiltelefont, arról sms-ezett a becsapott házaspárnak, különböző pénzösszegek kifizetését követelve. Huszka Péter nevű ügyész egyébként nem létezik. Az sms-ben az állt, hogy az elsőrendű vádlottat le kell tartóztatnia. A panziósok 1 milliót adtak, hogy szabadlábon maradhasson. Első körben csak félmilliót tudtak összeszedni, amit egy benzinkút parkolójában adtak át a nagykőrösi férfinak, hogy "megválthassa" vele a szabadságát. Később az ügyész arra utasította a társaságot, hogy utazgassanak. Ennek költségeit is a házaspár állta. Előbb Konstanzában voltak egy hétig, majd egy debreceni szállodában eltöltött éjszaka után Horvátországba utaztak. Az ügyész az sms-eiben azt állította, hogy figyelik őket, ezt el is hitte a házaspár, miután az sms-eket olyan részleteket közöltek, pl. egy autó színét, amit csak az tudhatott, aki a közelben volt. Valójában az elsőrendű vádlott titokban a zsebében tartott mobiltelefonról küldte az sms-eket a jelenlétükben.

Amikor hazajöttek, a nagykőrösi férfi 150 ezer forintot kért arra, hogy rendbe hozatja a balatonföldvári szálloda járólapjait. Később arra hivatkozott, hogy Huszka ügyész lefoglalta a lerakatot, de megengedte, hogy ajándékba egy fürdőszoba bútort elszállítsanak. Ekkor azonban a bejárónő magát titkárnőnek kiadva telefonon arról tájékoztatta a házaspárt, hogy az ajándék dobozaiban gipszbe öntött kábítószer van. Az elsőrendű vádlott vállalta, hogy ezt egy kocsikerékbe rejtve Romániába csempészi. Ehhez azonban 1 millió forintra volt szüksége, ebből a történet szerint félmillió a vámosnak, 200 ezer a sofőrnek kellett, a többi pénzből a kereket vették. A nagykőrösi férfi átvette a milliót, majd azt állította, hogy a drog megérkezett Romániába, de visszaküldték Magyarországra, és egy kecskeméti garázsban tárolják. Az ukrán maffia azonban követte a barátját, aki megijedt, és a rendőrségre menekült. Huszka az ügy elsimításáért és a gumi kiadásáért félmillió forintot kért, amit meg is kapott az elsőrendű vádlott. Ezután az ügyész nevében sms-ben felajánlotta, hogy a pénzt a Szerencsejáték Rt.-nél dolgozó ismerősével tisztára mosatja, de ehhez újabb kenőpénzekre van szüksége. Erre a célra összesen 700 ezer forintot adott az átvert házaspár. Azt is elhitték, hogy a nagykőrösi férfi bűnözőkkel figyelteti az ügyészt, akik ezért 1 milliót kértek. Ezt az összeget is kifizette a szállodás pár. Mint ahogy gyógyszerekre is adtak több mint 200 ezer forintot.

Az elsőrendű vádlott egyszer elkérte a panziós 250 ezer forintot érő fűkaszáját azzal, hogy abba lehallgató berendezést szerelnek. 40 ezer forintért eladta. Azt is megígérte, hogy szerez egy VW Touareg személygépkocsit kedvező áron, az ügyintézésre 80 ezer forintot tett el. Ilyen autó volt a panziós férfi vágya. A másodrendű vádlott, a teleki férfi mindenben alátámasztotta a nagykőrösi férfi meséit. Ő vitte kocsival különböző kitalált találkozókra. Ilyenkor, mintegy 2-3 alkalommal a panziósok leragasztott borítékban tették az autó csomagtartójába a pénzeket, amikkel a történet szerint különböző hivatalos személyeket vesztegettek meg. Egyszer elindultak Kőröshegy felé, de visszatértek azzal, hogy Huszka emberei megverték őket. Máskor a sofőr a panziós asszony készítette ételt vitt az ügyésznek, útközben azonban eldobta. A házaspár kénytelen volt vagyontárgyait eladni, rokonaiktól és barátaiktól kölcsönöket vettek fel, hogy fizetni tudják a csalókat. Ennek ellenére mindaddig nem fogtak gyanút, amíg meg nem találták a nagykőrösi ügyészség vádiratát az elsőrendű férfi szállásán. Ebben hasonló csalásokkal vádolták. Ezután tett feljelentést a panziós pár a siófoki ügyészségen.

Az ügy tárgyalása szerdán kezdődött a Kaposvári Törvényszéken. A nagykőrösi férfi mindent tagad, de a teleki barátja beismerő vallomást tett. A panziós házaspár azt mondta a bíróság előtt: tönkrement az életük, adósságokba verték magukat, 15-20 millió forintot fizettek ki  a csalóknak. Ítélet újabb tanúk meghallgatása után várható.

Címkék: szélhámos, panzió, szálloda, csaló, Balaton, kék hírek