Az Európai Közösségek pénzügyi érdekei megsértésének bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy 52 éves érdi férfi ellen a kaposvári ügyészség. A vádlott egy hencsei székhelyű korlátolt felelősségű társaság ügyvezetője volt 2009. augusztusa és 2010. decembere között. A kft. korábbi ügyvezetője, egy ír állampolgár a cége nevében támogatási szerződést kötött a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviseletében eljáró Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséggel. A hencsei golfklubot igyekeztek bővíteni.

A projekt összköltsége több mint 1 milliárd 446 millió forint volt, míg a megítélt támogatás összege 540 millió forintra rúgott. Ennek 85 %-át az Európai Unió regionális fejlesztési alapjából, 15 %-át pedig a magyar állam költségvetéséből finanszírozták volna. 2008. augusztus végén az ír tulajdonos eladta a cégét, ekkor lett az érdi férfi a kft. 90 %-os tulajdonosa. Ezután a vádlott járt el a támogatási szerződéssel kapcsolatban.

A Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség 2009. novemberében 184 millió forint támogatási előleget utalt át a kft-nek, azonban a vádlott a kapott pénzt nem a pályázatban feltüntetett építmények megvalósítására fordította, hanem azt a szerződésben meghatározott céloktól eltérően használta fel. A vádlott a golfklub bővítésére 59 millió forintot ruházott be, a fennmaradó 124 millió forintot elköltésével azonban megkárosította az Európai Közösségek költségvetését. A városi ügyészség  börtönben végrehajtandó szabadságvesztést kért a férfira.

Címkék: golf, Hencse, vád, klub, támogatás, kék hírek