A mentősök korábban főként szóban vívták csatájukat. A telefonálók trágár kifejezéseinek tárháza ugyanis kifogyhatatlan volt.

Egyre több hír érkezik azonban mentősökre támadó részegekről, családtagokról, hozzátartozókról is. Úgy tudjuk: a napokban a kaposvári kórházban támadt rá egy részeg egy mentősre, aki egyik ágyról a másikra akarta a beteget áttenni. A részeg az egyik mentőst mellbe rúgta, a másiknak pedig elszakította a ruháját. Az utóbbi időben megszaporodott a hasonló bántalmazások száma.

Információink szerint a riasztás helyszínén is egyre gyakoribb az atrocitás. Sokszor az ellátást, szállítást próbálják megtagadni, illetve hátráltatják a személyzetet az ellátásban.

Gyakori, hogy alkohol és kábítószer hatása alatt álló sérültek lökdösik meg a mentősöket. A legtöbb konfliktus akkor kezdődik, amikor a betegek úgy érzik, sokára érnek ki.

mentő


/a kép illusztráció/

Egy neve elhallgatását kérő mentőtiszt a Kapospontnak elmondta: a mentődolgozókat az elmúlt években is fokozott jogi védelem illette, azonban rendkívül enyhe ítéletek születtek, ráadásul az eljárásokkor még a mentősök kerültek kellemetlen helyzetbe, hiszen tanúskodniuk kellett, és még a haragos rokonokkal is szemben találták magukat. Az elkövetők pedig rendre tagadtak.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint nemcsak a mentősöket, az egészségügyi szakdolgozókat, nővéreket is fenyegetik. És hogy nagyon nagy hatása van a társadalomra a kórházas sorozatoknak. Sokan ugyanis az ott látottak alapján határozzák meg elvárásaikat az egészségügyi dolgozókkal és az ellátások színvonalával kapcsolatban.

Úgy tudjuk: több somogyi kórházban is zaklatják az egészségügyi dolgozókat. Marcaliban is ütöttek meg már ápolókat, és Kaposváron is történt bántalmazás. A kórház igazgatók szerint nagy presztízsveszteségen ment keresztül ez a szakma, kicsit mindenki úgy gondolja, beletörölheti a lábát az egészségügyi dolgozókba, mert ezt hallotta évek óta.

Információink szerint a folyamatos atrocitások miatt az egészségügyi dolgozók többsége mostantól minden esetben jegyzőkönyvbe rögzíti az esetet, és feljelentést tesz, ha valaki bántalmazza őket.

Címkék: agresszív, zaklatás, mentő, Somogy, Kaposvár, kék hírek