Nézze meg a helyszínen készült videót!

 

tűz

Fotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Az épületben 1987 óta szeretetotthon működik.

Az alul található fotókat egy olvasónk küldte be, aki maga is részt vett a mentésben. Köszönjük!

A tüzet az otthon lakói észlelték. Ropogást hallottak a tetőtérből, és érezték a füstszagot is.

tűz

/olvasónk fotója/

Az otthon 45 lakóját a két ápoló és a tűzoltók azonnal kimentették az épületből, senki sem sérült meg. A tűzhöz a kaposvári, a nagyatádi, a barcsi, a szigetvári és a kadarkúti tűzoltókat riasztották. 4-es kiemelt fokozatú riasztás volt érvényben. 4 órán át küzdöttek a lángokkal.

A mentők 4 autóval vettek részt a mentésben. Kórházba senkit sem kellett vinni, de az idősek más helyre történő átszállításában segítettek. 12 személyt vittek át a kadarkúti átmeneti szállásra.

tűz

/olvasónk fotója/

tűz

/olvasónk fotója/

A mentéshez érkezett a kaposvári Kötél Életmentők csapata is. Az első emelet födémszerkezete leszakadt. Az időseket ideiglenesen egy fűtött melléképületbe helyezték el. Most a kadarkúti kollégiumban tartózkodnak.

tűz

/olvasónk fotója/

A tűzről értesülve a korábbi önkormányzati intézményeket január elsejétől átvett Somogy Megyei Intézményfenntartó Központ haladéktalanul intézkedett, hogy amennyiben az otthont üzemeltető egyházi fenntartó nem tudja megoldani az ellátottak átmeneti elhelyezését, akkor a MIK intézményei fogadni tudják az érintett időseket. A leégett intézmény fenntartójával való egyeztetés jelenleg is zajlik, a segesdi és a kőkút-gyöngyöspusztai szociális otthon felkészült a kimenekített lakók fogadására - tájékoztatta a Kapospontot a megyei kormányhivatal.

A 44 ápoltból 24-et (túlnyomóan fekvő beteget) a SMIK kőkút- gyöngyöspusztai szociális otthonába, 13-at (zömmel járóbeteget) pedig a  kálmáncsai szociális otthonba szállítottak. A maradék hét ellátott  családjaihoz költözött. A SMIK által fenntartott szociális otthonokban ideiglenesen elhelyezettek teljes körű szociális és orvosi ellátást kapnak, és az őket korábban gondozó szakápolók a továbbiakban is a vótapusztai ellátottak mellett maradhatnak.

tűz

/olvasónk fotója/

A kastély 1912-ben épült a Somssich grófok vadászkastélyaként. Funkciója nyaraltatás, vadásztatás volt.

vótapuszta

/A Somsich kastély - Kadarkút-Vótapuszta/

Az Evangéliumi Pünkösdi Közösség 1983-ban vásárolta meg teljes romos állapotban, 1985-ig csak állagmegőrzést végzett, 1985-87. között újította fel. 1987. október 31-én nyílott meg 35 fő engedélyezett létszámmal, azóta pályázatból 45 főre bővült az ellátottak létszáma.
A bejárati hársfasor helyi természetvédelmi védettség alatt áll, kezelője az otthon.

A fotót egy nézőnk küldte be! Köszönjük!

Címkék: lángokban, kastély, szeretetotthon, vótapuszta, kigyulladt, kék hírek