Költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt 17 katonatiszt, illetve polgári személy ellen emelt vádat a katonai ügyészség. A vádlottak között három dandártábornok, egy volt államtitkár, 5 ezredes, 2 alezredes, egy őrnagy, egy százados és három civil van. A vádat Waltner Roland, a Budapesti Katonai Ügyészség munkatársa ismertette.

Eszerint az elsőrendű vádlott, egy dandártábornok 99-től 2004-ig a Honvédelmi Minisztérium Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatalának igazgatóhelyettese, 2005-től a minisztérium közgazdasági és Pénzügyi Ügynökségének vezérigazgatója volt, 2007-től pedig a katonai felderítő hivatal állományában véderőattaséként szolgált Moszkvában. Munkája során gazdasági döntések előkészítésével, felülvizsgálatával, üzleti tervek készítésével, a költségvetés tervezésével foglalkozott.

A másodrendű vádlott előbb egy katonai cég jogtanácsosa, majd 2004-től a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt. a hivatali szervezet vezetését, a honvédség szakirányítását látta el. A vádlottak felügyelték egyebek mellett a Honvédelmi Minisztérium protokolláris és nemzetközi rendezvényeinek biztosítását, nemzetközi programok szervezetését, delegációk fogadását, tolmácsok és fordítók biztosítását, vendégházak üzemeltetését, delegációk kihelyezését, utaztatását, szállodai szolgáltatások biztosítását. Erre a minisztérium 2001-es átszervezése óta közhasznú társaságokat és részvénytársaságokat alapítottak. Az elsőrendű és a negyedrendű vádlott végezte az átszervezést. Ennek során ők döntöttek protokoll ajándékok beszerzéséről, irodatecnikai szerek vásárlásáról, ingatlanokról, nem fegyveres logisztikáról.

korrupció

Még 2001-ben az elsőrendű vádlott közölte egy dandártábornok társával, hogy a minisztériummal szerződéses viszonyban álló cégekkel úgy egyeznek meg, hogy pénzt kérnek a szolgáltatások ellenértékéből. Az elsőrendű vádlott a másik dandártábornokot kérte meg, hogy a gazdasági társaságok képviselőitől vegye át a pénzt, amit később elosztottak. Az összegből 20%-ot elkülönítettek a közös költségekre, majd a fennmaradó részt elosztották. Kezdetben kisebb összegeket, ajándéktárgyakat vettek át, baráti rendezvények finanszírozását fogadták el. Később a visszaosztási rendszer működtetése újabb személyek bevonását tette szükségessé. A másodrendű vádlottal az államtitkársága idején közölték, hogy szeretnék a tevékenységüket bővíteni, cserébe " nem lesznek hálátlanok." Az államtitkár a tanácsadója útján üzente meg nekik, hogy menni fog a dolog, de a visszaosztott pénz 50%-át kérte.

Még 2002-ben szerződtek egy céggel számítástechnikai eszközök karbantartására és javítására. 2003-től 2006-ig a cég vezetője 3-5 részletben összesen 4 millió forintot fizetett. A pénzt a "közös költség" levonása után elosztották. 2002-ben egy díszfegyver és ajándéktárgy szaküzlettel állapodtak meg. A bolt 10 milliós keretösszegre szerződést kötött mappák, egységcsomagok, dísztőrök szállítására. Ezért a cég vezetője félmilliót fizetett. A tőröket missziós szolgálatot teljesítő katonák kapták karácsonyi ajándékul. 2002-től 2005-ig egy tolmácsolással, szakfordítással és lektorálással foglalkozó cég összesen 1 millió forintot fizetett vesztegetési pénzként.

Egy irodaszerek beszállításával foglalkozó cég két év alatt összesen 3 milliót csúsztatott a vádlottak zsebébe. Egy ingatlanok üzemeltetésével, kertészettel, takarítással foglalkozó cég képviselője 2004-től 2007-ig összesen 12 millió forintot, egy másik hasonló cég igazgatója 2002 és 2009 között összesen 64 és félmillió forintot adott át különböző éttermekben, hogy velük kössenek szerződést. Egy másik cég a külföldre vezényelt katonák ingóságainak szállításával foglalkozott, ők 2002 és 2004 között összesen évi 24 millió forintot adtak át. Egy delegációk szállítását végző vállalkozás 2003 és 2007 között összesen 11 millió forinttal gazdagította a vádlottakat. De kaptak csúszópénzt nyomdaipari cégektől, klímaberendezések gyártóitól, munkaruhák szállítóitól. Az összegeket parkolókban, autókban, vendéglőkben, hotelekben vették át.

A kecskeméti repülőnapot szervező cégtől is jutott 2-3 millió forint. Néha a beosztottaik intézték a vesztegetést, például egy térképészeti cég vezetőjével egy ezredes tárgyalt. Ő bevallotta, hogy a főnökei várják el a pénzt. A budapesti Központi Honvédkórház élelmezésre közbeszerzési eljárást írtak ki, melynek értéke 1 milliárd 50 millió forint volt. A nyertes céggel 2006-ban 132 millió, 2008-ban 264 millió forint értékben kötöttek szerződést. Ezért 30 milliót vártak volna, de a cég tulajdonosai visszautasították a vesztegetést. A korrupt államtitkárnak az irodájába vitték a neki járó részesedést.

Egyszer 12 milliót osztottak szét, az államtitkár a neki járó 4 milliót egy fém, piros viszkis dobozba tette, úgy vitte haza. Még 2003-ban a két dandártábornok és egy ezredes egy pesti bevásárlóközpontban beszélt meg találkozót egy vállalkozóval. Előtte az ezredes sokáig nézelődött egy órásboltban. Később a tábornokok éreztették vele, hogy a további jelenléte a tárgyaláson szükségtelen, emiatt meg is sértődött. Végül a tábornokok vettek neki egy 300 ezer forintot érő órát, hogy kiengeszteljék. A tárgyalás holnap is folytatódik.

Címkék: kenőpénz, vesztegetés, tábornok, államtitkár, korrupció, kék hírek