Az ehhez szükséges zsákokat, takaróföldet, munkaeszközeit, a helyiségeket formalinnal fertőtlenítette. A törvény szerint ez veszélyes anyagnak minősül. A vádlott 2009. óta alkalmi munkavállalóként foglalkoztatta a sértettet és két hozzátartozóját.

A vád szerint a gazda a formalin kockázatait nem mérte fel, adatlapot nem készített, az anyag használatát nem jelentette az egészségügyi államigazgatási szervnek. A formalint zárt lemezszekrényben tartotta egy kannában, de rendszeresen átöntötte egy félliteres Fantás üdítős műanyag palackba. Ezt elzáratlanul, bárki által hozzáférhető helyen hagyta, ahol éppen fertőtlenített. A formalin súlyos méreg, légzés, nyelés, vagy bőrön át felszívódás esetén kis mennyiségben halált okoz. 2010. december 10-én délelőtt 10 órakor a három munkás a három termes pince középső helyiségében dolgozott.

A gombával teli zsákokat hordták ki az udvarra egy pótkocsira. Az asztalon volt a palack, benne egy deci folyadékkal, az egyik munkás ivóvíznek nézte. A férfi belekortyolt, de rögtön köhögni, krákogni kezdett, öklendezett. Az udvarra támolygott, ahol munkaadója látta, hogy rosszul van. Orvoshoz vitte, majd mentővel kórházba szállították, de nem tudták megmenteni. Aznap 14 óra utan meghalt.

A mai tárgyaláson a gombatermesztő azt vallotta, hogy azért töltötte át a Fantás üvegbe a formalint, mert nem akart állandóan a 20 literes kannákhoz rohangálni, ahol el volt zárva a veszélyes anyag. A 66 éves sértetten látta, hogy rosszul van, de az idős férfi azt mondta, hogy nem akar kórházba menni. Azonnal vizet itattak vele, hogy higítsa. Autóval vitte előbb Batéba, majd Taszárral orvoshoz, mert úgy gondolta, hogy gyorsabb, mintha a mentőkre várnak. A termesztő szerint fekete filccel rá volt írva a palackra, hogy formalin. Ezt azonban a másik két munkás, az áldozta fia és unokája tagadták. Az öreg nem ivott alkoholt, megbízható, jó munkaerő volt, állította a termesztő. Jó viszonyban vagyok a családdal, segítettem őket a temetésben is, 250 ezer forintot adtam kölcsön, tette hozzá. További kártérítésre is kész vagyok tárgyalások után, fejezte be a mondandóját. Az utolsó szó jogán bocsánatot kért a családtól.  

A formalin szúrós szagú folyadék, az idős férfi évtizedek óta dolgozott vele tehenészetekben, ezért a saját családja is értetlenül áll az előtt, hogy miért ivott bele az üvegbe. Logikus magyarázat nincs erre, mondta a bíró, talán azt hitte, hogy szeszes italt talált. A vádlottat 1 év fogházbüntetésre ítélte 3 évre felfüggesztve foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért, és mentesítette a büntetett előélet hátrányai alól. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosbításért és eltérő minősítésért, a védelem enyhítésért fellebbezett a Pécsi Ítélőtáblához.

Nézze meg videónkat!

 

Címkék: Rákópuszta, Baté, őstermelő, gomba, mérgezés, kék hírek