Hivatali visszaéléssel vádol a Kaposvári Nyomozó Ügyészség egy 34 éves siófoki rendőrt és egy 68 éves siófoki férfit, valamint egy 49 éves somi nőt. A törzszászlós a siófoki kapitányság közrendvédelmi osztályán dolgozik, a fegyelmi eljárás befejeztéig felfüggesztették. Tavaly nyáron a 68 éves férfi, aki egy videotékát üzemeltetett Siófokon, felhívta a barátját, a rendőrt, és megkérte, hogy nézzen utána egy Horváth Zsolt nevű embernek, aki feltehetően hamis személyi igazolvánnyal kölcsönzött nála. Bediktált egy igazolványszámot és egy lakcímet. A rendőr ekkor hivatali helyzetével visszaélve lekérdezést végzett a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala által működtett igazolvány és útlevél rendszerből.

Néhány héttel később egy nőismerőse is telefonált a vádlottnak, hogy kérdezze meg, kinek a nevén van az a kocsi, amit a nő korábban eladott, de a vevő nem fizette utána a törlesztő részletet, és a bank vissza akarta venni az autót. A törzszászlós rendszám alapján megnézte a gépjármű nyilvántartási rendszerben, hogy még a nő nevén van a kocsi. Ezután a somi asszony hívta fel a rendőrt azzal, hogy nézze meg egy fuvaros autó rendszámát, amivel fát szállítottak neki, de a megrendelt és kifizetett mennyiségnél feltehetően kevesebbet kapott. A vádlott egy főtörzszászlós kollégájának az azonosítóját használva jogosulatlanul belépett az országos adatbázisba, és hivatali célhoz kötöttség nélkül tájékozódott az adatok után. A lekérdezésekről a rendőr hivatalos jelentést nem készített.

A csütörtöki bírósági tárgyaláson a rendőr elmondta, hogy 2007 óta teljesít szolgálatot körzeti megbízottként. Nem érezte magát bűnösnek, mint mondta a siófoki kapitányság siralmas bűnügyi statisztikáját szerette volna javítani saját kezdeményezésű ügyekkel, ahogyan ezt a felettesei elvárták tőle. Ismerősei csak tanácsot kértek tőle, mint rendőrtől. Arra azonban nem tudott magyarázatot adni, miért nem készített jelentéseket az ügyekről.

A videotékás férfi azt vallotta, hogy gyermekkora óta ismeri a vádlottat, egy lövészklubba jártak. Egy férfi kikölcsönzött egy filmet, ám nem tudott fizetni, zálogban a személyi igazolványát hagyta ott, de nem jött vissza érte, pénzt sem küldött. A videotékás elment a siófoki címre, de nem találta meg az igazolvány gazdáját. Ezután kért tanácsot a rendőrtől, aki azt mondta, hogy tegyen feljelentést, de erre nem volt ideje, csak leadta a személyit a rendőrség portáján. Ezután az autós hölgyet hallgatták ki, aki baráti viszonyt ápolt a rendőrrel. Kiderült, hogy egy Bar-listás férfi ismerőse megkérte, hogy lízingeljen egy autót a nevére, ám később nem fizette a törlesztést, amit a nőn követelt a bank. A rendőrt azt mondta: közokirat-hamisítás gyanúja miatt intézkedett az ügyben. A törzszászlóst egyébként az buktatta le, hogy a belső elhárítás lehallgatta a telefonját. Az ügyben ítélet februárban várható.          

Címkék: videotéka, hivatali, visszaélés, igazolvány, rendőr, kék hírek