Bosszú, vagy a halászati munka ellehetetlenítése. Vélhetőleg ezek a szándékok vezérelték azokat az elkövetőket, akik a napokban szándékosan szétszaggatták a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. állított hálóját és ellopták a háló megjelöléséhez használt jelzőbójákat. Az ismeretlen a tihanyi félsziget Örvényes felőli oldalánál, az ottani horgásztanya közelében garázdálkodtak - írja a naplo-online.hu

A tettesek az 1100 méteres állított háló mintegy felét vágták szét. Az elkövetők a jelzőbóják ellopásával a biztonságos hajózást is veszélyeztették, hiszen ezek a jelölő eszközök azért vannak felhelyezve a hálókra, hogy a hajók nehogy rájuk fussanak. A halgazdálkodási Zrt. vezetői szerint elképzelhető, hogy "bosszúálló" horgászok állnak a hálószaggatás hátterében.

orvhalász


/a kép illusztráció/

A cég értetlenül áll az eset előtt, ugyanis a halászhálókat elsősorban a busa halászására használják. A társaság legfőbb küldetése, kiemelt közfeladata ennek az idegen halfajnak az eltűntetése a tóból. Háló nélkül pedig ezt a feladatot nem lehet ellátni. A Balatonban őshonos halfajok élőhelyének, táplálékbázisának megóvása csak a busa folyamatos eltűntetésével párhuzamosan történhet meg.

A társaság ismeretlen tettes(ek) ellen feljelentést tett, az okozott kár több százezer forint.

Forrás: naplo-online.hu

Címkék: halsázok, szándékosság, Balatoni, busa, bosszú, kék hírek