A balesetek és természeti katasztrófák felszámolása speciális szakismereteket igényel - hangzott el a szombaton Kaposváron, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon, ahol bejelentették a Somogy mentőcsoport megalakulását.

vízimentők

Kötél kocsi

Önkéntes mentőszervezetek, így a„KÖTÉL” Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület, az S.O.S. Zamárdi Regionális Rádiós Segélyhívó Alapítvány, a Balaton Rádióamatőr DX Klub, a Görgeteg Önkéntes Tűzoltó Egyesület közreműködésével alakult meg a mentőcsoport. Vezetőjük a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság parancsnoka, Dr. Heizler György lett. Az országban három hasonló már működik. A Somogyi Mentőcsoport reméli, hogy központi támogatásra is számíthat.

mentő


Tagjai olyan hazai és nemzetközi vizsgákkal rendelkeznek (rádiós, búvár, vízimentő, kisgépkezelő, hajóvezető, alpintechnika, lakott területi fakitermelés), amellyel szakszerűen tudnak beavatkozni. Nagyon fontos azonban, hogy egy-egy baleset, vagy katasztrófa esetén összehangoltan tudajnak együtt működni.

 

mentő

A balesetek és katasztrófák felszámolásának, a hazai és a nemzetközi együttműködés speciális szabályainak és a gyakorlatának megismertetése lesz egy ötnapos továbbképzés célja. A képzéskor a riasztással, a káreseti együttműködés nemzetközi és hazai szabályaival, a mentési kommunikációval, híradással, a műszaki mentés ismereteivel valamint megtörtént esetek elemzésével foglalkoznak a résztvevők. A képzés, és a gyakorlatok után a mentőcsoport speciális nemzetközi bevetésre is alkalmas lesz. Jövő héten már Balatonföldváron gyakorlatoznak.

Címkék: mentőcsoport, alakult, baleset, katasztrófa, somogy, kék hírek