A Deseda 2 szolgálatban lévő halászati őre hétfőn, nem sokkal éjfél előtt látott meg egy személyt, aki a Jóker kikötőtől délre 3 db nyakzóhálót helyezett ki éppen 1 gumicsónakból. A férfi menekülni próbált, hevesen evezni kezdett, majd a tóba akart ugorni, a halőrök azonban feltartóztatták, majd átadták a rendőrségnek. A férfit jól ismeri a horgász egyesület.

hal

Az elkövető elismerte, hogy a hálókat ő rakta le, és megmondta azok pontos helyét is. A férfinak társai is voltak. A járőrök ugyanis felfigyeltek a tó szélén álló, furcsán viselkedő személyekre is, akik megpróbáltak egy hálót kihúzni, de megijedtek, és elmenekültek.

rapsic

A halakat kiszabadították a háló fogságából. A rapsicok süllőre utaztak. 29 kiló süllő, két kilogramm ponty, egy kiló harcsa, 20 kilónyi keszeg, továbbá kárászok és compók kerültek a hálóba. A süllők majdnem fele elpusztult.

A nyakzóháló ugyanis felér egy kisebb kínzó eszközzel. Szerencsére időben sikerült lekapcsolni a fővezért. Így 100 ezer forintos kárt okozott. Ha egész éjszaka hálóznak, akkor azonban alaposan meggyérítették volna a tó süllő állományát. Az egyesület állatkínzásért tett feljelentést. Eljárást kezdeményeztek a megyei halászati felügyelőnél is. A halőrök a bűnjeleket átadták a rendőrségnek. A halőrök hétvégén is folyamatosan járőröznek a tó környékén. Speciális termo ruhát kaptak, most már a hideg sem akadály, hogy hadat üzenjenek a rapsicoknak.

hal

hal

hal

rapsic

hal

hal

Fotók: Kaposvári Sporthorgász Egyesület

Címkék: háló, zsákmány, rapsic, hal, Deseda, kék hírek