Az elnök megköszönte a Belügyminisztériumtól nyár elején érkezett 15 millió forintos gyorssegélyt, amelynek köszönhetően az idén is időben megkezdhette munkáját a Balatonon az egyetlen sürgősségi mentőhajó. A harmadik éve bizonyító Rupert mellé további három sürgősségi mentőhajó beszerzésére lenne szükség a tó teljes lefedettsége érdekében.

vízimentők

A szezonról szólva elmondta, a vitorlázók jobban ügyeltek a balesetek megelőzésére, így – a Kék Szalag vitorlásverseny kivételével, amikor 233 embert mentettek ki a civil vízi mentők – kevesebb mentésre volt szükség a vízen, miközben a korábbi éveknél több esetben kellett beavatkoznia a strandi mentőszolgálatnak. Az idén 36 balatoni strandon szolgálatot adó vízimentő szolgálat több mint ezer esetben végzett strandi ellátást, amelyekből 57 bizonyult súlyosnak. A Rupert sürgősségi mentőhajót 23 esetben az Országos Mentőszolgálat felkérésére vetették be. A vízből összesen 305 ember kimentését koordinálták.

vízimentők


Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy bár a mentőszolgálat az ország „életmentés-felelőse”, akadnak olyan területek, ahol a felszerelésük nem elegendő. A vízimentőkkel kialakított együttműködésükkel többtucatnyi esetben nemcsak a vízi, hanem a vízparti balesetekhez is előbb ér ma már segítség. A mentőautók ugyanis egy-egy strandbalesetnél nehezen verekszik át magukat a nyári tömegen, a víz felől érkező sürgősségi mentőhajó előbb ér oda.

vízimentők

A vízimentők elnöke a jövő évi balatoni szezonnal kapcsolatban hangsúlyozta, továbbra is teljes a bizonytalanság, sikerül-e állami támogatást kapnia a balatoni vízi mentésnek. Kitért arra, hogy a nyugati országok többségében az önkéntes mentőszervezetek költségvetésének felét állja az állam, a többit támogatásokból és önerőből (szolgáltatásokkal) teremtik elő, míg a vízimentők tavaly semmilyen állami támogatást nem kaptak. Hasonló arányú volt a szponzori támogatás, a hiányzó összeget a rendezvények biztosításáért kapott pénzekből sikerült fedezni. Bagyó reményei szerint a jövőben több jut a balatoni turisztikai szezon vízbiztonságára és annak fejlesztésére, például az önkormányzatok által kezelt idegenforgalmi adókból és az állam által beszedett mederhasználati díjakból.

Forrás: MTI

Címkék: Bagyó, mentés, zárás, ezer, vízimentők, Balaton, kék hírek