A fiatalok az átlagosnál nagyobb mértékben válhatnak áldozattá vagy bűnelkövetővé. Az iskolai erőszak sokszor csak tünete a gyerekek otthoni veszélyeztetettségének. A figyelmeztető jelek azonban felismerhetőek. Az erre szakosodott, TEtt program képzést sajtótájékoztatón mutatták be szerdán somogyi, tolnai és baranyai pedagógusoknak, orvosoknak, az Eötvös Lóránd Műszaki Szakközépiskolában.

Tóth Judit, a Belügyminisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy a „TEtt - program az áldozatokért és tettesekért” komplex bűnmegelőzési program részét képező térítésmentes bűnmegelőzési képzésekre 9 megyéből (Somogy, Baranya, Tolna, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg) jelentkezhetnek tanárok, óvónők, védőnők, gyermekvédelmi szakemberek.

A TEtt program képzési részéért felelős Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának képviselője, Dr. Jánosi Andrea hangsúlyozta, hogy számos kutatás és hazai vizsgálat igazolja, hogy az erőszakos viselkedés és az otthonról hozott negatív minták kezelhetőek. Ezért remélik, hogy a gyermekekkel, fiatalokkal foglalkozó szakemberek élnek a lehetőséggel, és részt vesznek a kétszer háromnapos felnőttképzési tanfolyamokon, amelyek folyamatosan indulnak Debrecenben, Miskolcon és Pécsett. A kurzuson való részvétel ingyenes, és a TEtt program biztosítja a szállást, az étkezést és megtéríti az útiköltséget is.

A tanfolyamok három témát ölelnek fel. A kiskorúak bűnözése elleni fellépés új útjai című képzés hallgatói megismerhetik a már bűnelkövetővé vált vagy veszélyeztetett fiatalok főbb jellemzőit. Az áldozatpolitika új irányai Magyarországon című tanfolyamra jelentkezők tájékozódhatnak az áldozatok jogairól, az áldozatsegítés eszközeiről. A Bűnelkövetők reintegrációjának új lehetőségei című képzés részvevői az elkövetők társadalmi beilleszkedését segítő megoldásokról kapnak képet.

Az Eötvös Lóránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium igazgatója, Horváth Miklós tapasztalatai szerint egy-egy sikeres példa ösztönzőleg hat a környezetre. Az intézmény különleges helyzetű, mert közbiztonsági, rendészeti képzést is folytatnak. Ezért az iskolából jelentkező tanárok számára a tanfolyamok az elmélyedést, más szakterületekkel foglalkozó kollégák tapasztalatainak megismerését segítik. Ugyanakkor az igazgató hangsúlyozta, hogy minden pedagógus számára segítséget nyújt munkája elvégzésében a konfliktuskezelési módszerek, a veszélyeztetett helyzetben lévő gyermekek kiszűrésére alkalmas módszerek megismerése. Az iskolából eddig 1 tanár vett részt a képzésen, és 2 jelentkezett a következő kurzusra.

A TEtt Program a Belügyminisztérium, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Baranya, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja közös programja. A program hat alprojektből áll: a bűnmegelőzési képzések mellett magában foglal áldozatsegítési, reintegrációs, közédekűmunka-büntetés, közösségi foglalkoztató és kutatási alprojektet is.
További információ és jelentkezés: www.tettprogram.hu vagy http://www.felnottkepzes.uni-miskolc.hu/kepzes/2010%20-%20Bunmegelozesikepzesek.html

Címkék: Három, TEtt, téma, tanfolyam, bűnmegelőzés, program, kék hírek