Marics Zsolt őrnagy, a főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője elmondta: kedvezően alakult a statisztika. Míg 1990-ben több mint 3700 gyerek sérült meg az utakon, addig 2010-ben már csak több mint 1500-an. 2008-ban 25 gyerek halt meg közúti balesetben, 2009-ben 22-en, 2010-ben 20-an.

Somogyban 126 iskola közelében 90 rendőr teljesít szolgálatot az oktatási intézmények környékén. Kaposváron szinte mindegyik iskola csatlakozott. A cél, hogy a forgalmasabb helyeken megelőzzék a baleseteket. A gyalogátkelőhelyek szabályos megközelítését, a biztonsági övek használatát is ellenőrzik.

Szeptembertől folytatódik az un. Szuperbringa program. Májustól a Kormányhivatal munkatársaival közösen megvizsgálták a tanulók kerékpárjait. A szabályosan felszereltek matricát kaptak, a hiányosakról tájékoztató leveleket küldtek a szülőknek. Az alsó tagozatban oktatást szerveztek a közlekedési ismeretekről a diákoknak, amiből a tanév végén vizsgát tesznek. Szóróanyagokat helyeznek el a sulikban, és az ötletládákon kívül az mbb.somogymrfk(kukac)somogy.police.hu e-mail címre várják az üzeneteket.

Szeptembertől egy országos akciósorozat keretében fokozottan ellenőrzik a gyalogosokat a rendőrök. Ha valaki átmegy a piroson, 3 ezertől 20 ezer forintig terjedő bírságra számíthat. Ha szabálysértést követ el, az összeg maximuma 30 ezer forint.   

A rendőrség szeptemberben az Autóklubbal közösen elméleti és gyakorlati ismertetést tart a járművezetésről az iskolásoknak Kaposváron. Ide a nagyobb létszámú vidéki iskolák tanulóit is várják. A rendezvényt összekötik a rendőröknek megtartott gépkocsivezető, motoros és forgalomirányító versennyel.

Az iskolarendőr programról szólva Pungor János alezredes, rendészeti igazgató hozzátette: iskolába menet a reggeli közlekedés idején nagyon fontos a szülői példamutatás.            

Címkék: Marics, Pungor, program, iskola, rendőr, kék hírek