A sárkányrepülőn az egyik legtapasztaltabb pilóta valamint egy utas tartózkodott. A két magyar sétarepülésre indult, de késő estig sem tértek vissza a kiliti repülőtérre. A légikikötő dolgozói és az utas rokonai nem tudtak kapcsolatot létesíteni az eltűntekkel, ezért a rendőrség egy MI-2-es helikopterrel megkezdte kutatásukat. A környéket egyszer már átnézték, de nem bukkantak a repülő nyomára. Rendőrségi infomációk szerint szerda este, Kőröshegynél látták az eltűnteket utoljára.

Csütörtökön reggel egy kukoricásban Ságvár és Kiliti között, a ságvári krematórium közelében megtalálták a lezuhant sárkányrepülő roncsát és a két ember holttestét. A rendőrség helyszínel, későbbre ígértek részletesebb tájékoztatást.

sarkanyrepulo_1

Délelőtt közölték: egy 53 éves siófoki, illetve egy 25 éves zamárdi férfi halt meg a légikatasztrófában. A baleset körülményeit szakértők bevonásával vizsgálják. Egyes hírek szerint a két férfi egy új sárkányrepülőt próbált ki szerdán délután. Az idősebb férfi a kiliti reptér egyik legtapasztaltabb pilótája volt.

Az általunk megkérdezett, névtelenséget kérő szakértő szerint a hasonló balesetek nagyobb részét a pilóta hibája okozza, de ezt ebben az esetben a siófoki férfi rutinja kevéssé valószínűsíti. Ritkább a műszaki hiba miatt bekövetkező zuhanás. Előfordulhat, hogy a motor leáll, de egy kényszerleszállást túl lehet élni, véli a szakértő. Talán hasonló kísérlet volt, ez a kukoricatábla miatt feltehető, mert a tengerimező jó hely egy kényszerleszállásra. A szárny is szétszakadhat, ez olyankor következik be, ha túlterhelik, ami általában a pilóta "bravúroskodása" miatt történhet. Tegnap szép volt az idő, ilyenkor egy tapasztalt pilóta jól boldogul, ám a siófoki férfit mégis baleset érte, ez viszont inkább a műszaki hibára utalhat.

Az elhunyt pilóta halálát mély fájdalommal fogadta a repülős társadalom. A siófoki férfi oktató volt, a Kilitin repülők nagy részét ő tanította. Európa-bajnoki harmadik helyezést is ért már el a 90-es években egy versenyen. A lezuhant gépet ő maga építette, a kollégái szerint erős, jó masina volt.

sarkanyrepulo_2


A tragédia helyszínén a sárkányrepülő 40-50 méter hosszan letarolta a kukoricát. A két férfi sétarepülésre indult, egy 10 perces kört tettek. Visszatérőben, landolás előtt zuhantak le, nem messze a reptérről. A keresőik nem is gondolták, hogy ilyen közel vannak, ezért találták meg őket ilyen későn.

Fotók: MTI

 

video: Siófok TV



Címkék: sárkányrepülő, helikopter, keresik, eltűnt, rendőrség, kék hírek