Összesen 7 millió 300 ezer forintot, ennek a visszafizetésére kötelezte a két vádlottat a bíróság. A 17 éves balatonboglári fiút 3 év 4 hónap fiatalkorúak börtönére ítélték. Felnőtt bűntársa felfüggesztett börtönt kapott. A bíróság szerint nem volt megállapítható, hogy a zsaroló mire költötte a pénzt, de az átlag diákok számára nem elérhető életszínvonalon élt. A jogerős ítéletig lakhelyelhagyási tilalommal sújtották.

A bírónő az ítélet indoklásában kitért arra, hogy a sértett és a vádlottak szavahihetőségét vizsgálta a perdöntő bizonyítékok tükrében. Megállapította: a sértett és a 17 éves fiú nem laza kamasz stílusban váltottak baráti smseket, internetes üzeneteket. A vádlott agresszív, trágár hangnemben pénzt követelt, ennek igyekezett megfelelni a gyerek. " Felmegyek és kiirtalak a családoddal együtt!"-hangzott a fenyegetés, amelyet rögzítettek a számítógépek. Mobiltelefonok adásvételéről nincs szó a beszélgetésekben, pedig a 17 éves fiú azzal védekezett, hogy a gyerek tartozott neki, mert egy telefont vett tőle, fizetni azonban nem akart, azért követelte a pénzt, ezért önbíráskodásról van szó, nem zsarolásról.

Az üzenetekben azonban uzsorásokról, zsaroló rendőrökről, lehallgatásokról van szó, ezek a sértett vallomását támasztották alá. Ép gondolkodású felnőtt ember ezeket a történeteket nem hiszi el, nem így reagál, de a pszichológiai szakértő szerint a sértett kellő élettapasztalattal nem rendelkező naiv személyiség. az üzenetkben konkrét pénzösszegekről nem esik szó, de tudható, hogy százezres, milliós nagyságrendű tételekről volt szó. A sértettnek gyakran az anyjától kellett ellopni a pénzes kazetta kulcsát. Az apa jól szituált, milliós pénzösszegek felett diszponáló vállalkozó. Az egyik üzenetben a gyerek azt írta, hogy az apa x milliót hoz hamarosan haza, azzal kihúzhatják nyár végéig, idézte a bírónő.

A pszichológus szakértők szerint a gyerek szavahihető, értelmes, magától nem talál ki történeteket. A 17 éves fiú leleményesen, hihetően motiválta újabb összegeke megszerzésére.  A zsaroló kamasz egyébként nem szenvedett hiányt semmiben, szüleitől műszaki cikkeket kapott ajándékba, zsebpénze volt. Hogy mire költötte el a zsarolt pénzt, az nem derült ki, de olyan költséges kedvtelései voltak, amik egy átlag iskolás számára nem elérhető életformát biztosítottak neki. Gépkocsija volt, hozzá 400 ezer forintos autó hi-fi berendezése, amelynek eredete nem tisztázódott.

racs_mogott_a_zsarolo

A 17 éves fiú azzal védekezett, hogy a sértett nem tudott részletesen beszámolni a pénzátadás helyeiről, összegeiről, de a pszichológus szakértő szerint az elhúzódó stressz miatt csak a lényeges dolgokra emlékezett. A szüleitől nem félt, de szégyellte magát a történtek miatt. A bírónő valótlannak és életszerűtlennek ítélte, hogy a sértett szülei a feljelentéssel akartak pénzhez jutni, hiszen ők inkább tiltották a két gyerek kapcsolatát, korábban barátságát, az sem valószínű, hogy hamis vád és hamis tanúzás terhét tették volna egyetlen, óvott gyermekükre.

A másodrendű vádlott,a 28 éves férfi elismerte a bűncselekmény elkövetését, ő korábban is terhelő vallomást tett a 17 éves fiúra. A férfi kísérte el a találkozókra, és jelenlétével nyomatékosította a fenyegetéseket. A saját szerepét ugyan vitatta, de a bírónő szerint tudomással kellett bírnia az életveszélyes fenyegetésekről.

Végül a bírónő kitért a kárösszegre. Erről azt mondta: ahány hatóság, ahány ügyvéd szerepelt az eljárásban, annyi összeg lett megállapítva. Az eltérések után a bíróság a sértett szülők kárigényét fogadta el, és megállapította, hogy összesen forintban és valutában 7 millió 300 ezer forint tűnt el. Ezt követelték vissza a megzsarolt fiú szülei, és ennek helyt is adott a bíróság. A pénzből 1 millió 300 ezer forintot a bűntársának, a 28 éves férfinak adott a 17 éves fiú, akit csalásért, zsarolásért és kényszerítésért ítélték 3 év 4 hónap fiatalkorúak börtönére. A 28 éves fiatalembert másfél év börtönre ítélték 2 év próbaidőre felfüggesztve zsarolás bűnsegédletéért és magánokirat-hamisításért.

Az ügyész és a sértettek jogi képviselője tudomásul vette az ítéletet. A 17 éves fiú és ügyvédje felmentésért, eltérő minősítésért, illetve enyhítésért fellebbezett. A 28 éves férfi és védője tudomásul vette a határozatot. A 17 éves balatonboglári fiút, aki 14 hónapig volt előzetes letartóztatásban, a jogerős ítéletig lakhelyelhagyási tilalommal sújtotta a bíróság.

Kapcsolódó anyagaink az esetről:

11 milliós zsarolás

11 milliót fizetett ki a megzsarolt lellei kamasz

Apák csaptak össze a 11 milliós zsarolási ügyben

Szex és erőszak a börtönben: folytatódott a 11 milliós ügy

Címkék: vállalkozó, zsarolás, étterem, Balatonlelle, pénz, kék hírek