2011. májusában kopogtatott be először Rafael a sértetthez, egy idős tihanyi férfihez. Beszélgetésbe elegyedtek, végül Rafael felajánlotta, hogy másnap visszamegy és elvégzi a ház körüli munkákat. Ez nem történt meg, viszont meghívta magához Enyingre ebédre. Ebbe az idős férfi bele is egyezett. A mozgáskorlátozott férfi ezután egyre több időt töltött az Enyingi lakásban, míg végül oda is költözött. Ekkor az asszony élettársi kapcsolatot ajánlott számára. Azért, hogy összeköltözhessenek, felajánlotta, hogy a férfi tihanyi lakását cseréljék el egy siófoki orvosi rendelőre, amit majd felújítanak. Néhány napon belül megtörtént a csere, viszont összeköltözésre nem került sor. Később a nő meggyőzte a sértettet, hogy kössenek eltartási szerződést, az elcserélt siófoki ingatlan terhére. Az idős embert, a pár ekkor már egyre rosszabb körülmények között tartotta a saját házukban.


A tihanyi polgármester eközben jelentette a rendőrségnek, hogy az idős férfit régóta nem látták a házában, a csöngetésre sem reagál, viszont többen látták a faluban amint idegenek társaságában felveszi a nyugdíját. A rendőrség emiatt közigazgatási eljárást indított a felkutatására, mely során eljutottak az ingatlancserére vonatkozó adatokig. Emiatt büntetőeljárás indult csalás gyanúja miatt. Mivel ingatalan-vagyonértékesítői becslés szerint az elcserélt tihanyi ház értéke 60 millió forint, míg az orvosi rendelő jelenlegi állapotában nem ér 6 millió forintnál többet.

Rafael


Az idős férfit eltűnés miatt már kereste a rendőrség, mikor a tihanyi körzeti megbízott találkozott vele a házánál. A Balatonfüredi Rendőrkapitányságon meghallgatták a sértettet, ahol elmondta, hogy csak pár dolgáért hozták haza az enyingiek. Az általa elmondottak alátámasztották a bűncselekmény gyanúját.


Az Enyingen végzett rendőrségi házkutatás során további személyek iratai is előkerültek. A rendőrök a ház hátsó részében, a disznóólban tovább két férfire bukkantak. Az ól szobának volt berendezve, víz és mosdóhelység nélkül. Közülük az egyik férfi elmondta, hogy Rafael Attila közreműködésével 2010-ben eladta a házát, amely árát, 2,5 millió forintot tudomása szerint bankban helyeztek el, de annak meglétéről nem tud semmit.


A nyomozás jelenleg is folyamatban van. A Balatonfüredi Rendőrkapitányság a további sértettek jelentkezését várja a 87/482-288-as, vagy a 87/482-287-es telefonszámon. Várják azok bejelentését is, akik a (képen látható) körözött Rafael Attila tartózkodási helyéről információval rendelkeznek. A bejelentő adatait a rendőrség bizalmasan kezeli.

Címkék: körözik, rafael, enying, tihany, csalás, kék hírek