A verseny közben érkezett a hidegfront erős, viharos szele. A Balaton különböző pontjain nagyon kemény próba elé állította a 43. Kékszalag Telekom Nagydíj versenyzőit. Először este a Szigligeti-öbölben majd éjszaka a Balaton teljes területén viharos szél csapott le a mezőnyre, ami vészhelyzetet okozott. Árbocok törtek, vitorlák szakadtak, több hajó elsüllyedt vay horgonyon vesztegel jelenleg is.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a bajba kerültek mentését végezte és végzi folyamatosan. A Balatonon zajló vitorlásverseny résztvevői közül csak a VMSZ 68 hajóról 233 főt mentett. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője, Tar Mihály arról tájékoztatta a Kapospontot, hogy még pénteken reggel is legalább 30 zátonyra, nádasba futott, vagy elmerült  hajó vár mentésre. A vitorlásszövetség most méri fel a károkat.

vitorlás


A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata egyelőre csak az életmentéssel foglalkozik, majd ezek befejeztével lesznek végleges adatok. Az eszközök mentése, hajók kiemelése, biztonságos helyre vontatása majd csak ezt követően kezdődik. Balatonboglár és Keszthely között minden kikötőben óriásiak a károk.

A mentések közben egy vízimentő is megsérült, szerencsére „csak” könnyebben. A mentés közben komoly anyagi károkat szenvedtek az eszközeik is. Egy mentőhajó motorja totálkáros lett, de a „Rupert” sürgősségi mentőhajóban is keletkeztek károk. Ezek felmérése folyamatban. A VMSZ egyébként 7 saját hajóval, valamint a keszthelyi vízimentők egy hajójával és két – önkéntes, együttműködő - vitorlás egyesületi hajóval vett részt a mentési munkákban. Összesen 10 hajó munkáját koordinálta a VMSZ diszpécserszolgálata.

vitorlás2.

A  vízirendészet és a rendezők motoros hajói is mentettek folyamatosan.

Az estére felerősödő szél miatt éjszakába nyúlóan dolgoztak csütörtökön a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai. Az elsősorban a tó nyugati medencéjét érintő zord időjárási körülmények közepette – a legerősebb szelet (79,2 km/h) Balatonmáriafürdőnél mérték – a 43. Kékszalag vitorlás verseny résztvevői közül 13 esetben 57 embert kellett partra vinniük a vízirendőröknek, akik 10 mentőegységgel vettek részt a személyi sérülés nélkül lezajlott munkálatokban. Az 588 elindult hajó jelentős része már befutott a célba, azonban a múlt éjszaka a tavon maradt hajók megkeresése és bevontatása még a pénteki napon is munkát ad a balatoni vízirendőröknek. A keresésben a rendőrségi helikoptert is bevetik majd, nyilatkozta a Kapospontnak Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A versenyt egyébként a  Litkey Farkas kormányozta Budapest Bank Lisa nevű hajója nyerte a 43. Kékszalag Telekom Nagydíjon. A tavaly negyedik Litkey tizedszer bizonyult a leggyorsabbnak Európa legnagyobb hagyománnyal rendelkező és leghosszabb tókerülő viadalán.

Nézze meg a vihar után Fonyódon készült videót!

 

 

 

vitorlás3.

Címkék: vízirendsézet, tar, vizimentők, Mihály, mentés, Balaton, kék hírek