Egyebek között a rendezők nem tűzték ki a pályát, és nem rendelkeztek a határozatban
előírt számú kísérő motoros kisgéphajóval. Ráadásul az egyik hajóvezetőnek lejárt a hajóvezetői engedélye, egy másik hajónak pedig hiányzott a hajólevele. Ellenük eljárást indított a hatóság.

További biztonsági hiányosságként merült fel, hogy a kísérő hajók többségében nem volt a hajóvezető mellett előírt 1 fő kísérő, továbbá a versenyzők - az engedélyező határozat ellenére - nem viseltek mentőmellényt, mivel azt állításuk szerint sem a verseny kiírásban sem a nevezéskor nem közölték velük.

Az engedélyező határozatban leírt alapvető biztonsági előírások sorozatos megsértése miatt a rendőrség szakemberei nem járultak hozzá a verseny elindításához, amire felhívták a rendező figyelmét is, aki ennek ellenére elindította a versenyt.

A vízirendészet szakemberei azonnal felfüggesztették a versenyt, amit közöltek is a rendezővel és visszafordították az evezősöket. A versenyzők visszaeveztek a rajthoz, és csak akkor indulhattak el, mikor minden a határozatban előírt biztonsági előírást betartottak a szervezők.

Sajnálatos tény, hogy az átevező verseny megrendezésével kapcsolatosan – más versenyektől  eltérően - évről, évre azonos, a biztonsági rendszabályokat érintő hiányosságokat tapasztalnak szakembereink. Bízunk abban, hogy a rendezők jövőre az engedélyező határozatban foglaltakat betartják, és ennek elmulasztása miatt nem kell többször felfüggeszteni egyetlen versenyt sem.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság elsődleges célja, hogy a Balatonon közlekedők, a vízben tartózkodók biztonságban legyenek, azért következetesen betartatja a biztonságot szolgáló előírásokat, és nem partner, nem lehet partnere senkinek abban, hogy a biztonsági szabályok megsértésével bárki veszélynek legyen kitéve a Balatonon.

Címkék: evezősverseny, vízirendészet, Somogy, Siófok, Balaton, kék hírek